spot_img

Teodor Ilincăi şi Iulia Isaev, în spectacolul “Madama Butterfly”, pe scena Operei Naționale București

Sâmbătă, 19 mai 2012, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, va avea loc spectacolul aniversar  „Madama Butterfly” (Giacomo Puccini), dedicat sopranei Lucia Stănescu. În aceeaşi seară, iubitorii genului liric vor avea parte şi de o surpriză: lansarea volumului intitulat  “A fost o viaţă sau un vis?” (editura Eikon), dedicat tot Luciei Stănescu.

Despre soprană criticul muzical Costin Popa a declarat: „Cariera Luciei Stănescu a fost exemplară. Artistă de geniu, vocalistă de excepţie cu aplecare către rolurile veriste, îndeosebi pucciniene, a impresionat publicul din ţară şi străinătate prin dăruirea sa, prin conturul profund pe care l-a conferit personajelor. Dedicată teatrului liric până în cele mai intime fibre ale fiinţei sale, a adăugat palmaresului său impresionant preocupări manageriale şi de îndrumare a tinerelor talente. În tot ce a realizat a purtat amprenta unui remarcabil om de cultură. La vârsta senectuţii, cu spirit imaculat, privind demn în urmă, Lucia Stănescu a rămas fermecătoare.”

Invitata specială a spectacolului  „Madama Butterfly” va fi soprana Iulia Isaev, care va interpreta rolul lui Cio-Cio-San, o frumoasă japoneză care simte o pasiune puternică pentru locotenentul american Pinkerton. Pentru această dragoste ea este repudiată de familie, dar suferinţele ei nu se sfârşesc aici (…).

Iulia Isaev este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique de Nantes (Franţa, 1990), “George Enescu” din Bucureşti (1991) şi “Madama Butterfly” din Barcelona (Spania, 1992).

Rolul locotenentului american Pinkerton va fi interpretat pentru prima oară pe scena ONB de către  Teodor Ilincăi, unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională. Debutul său în afara ţării s-a petrecut în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul lui MacDuff din “Macbeth” (G. Verdi), iar astăzi Teodor Ilincăi este un artist aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii.

Despre rolul lui Pinkerton, tenorul a declarat:  “Sunt conştient că Pinkerton e un rol nu tocmai fericit din punct de vedere uman şi sufăr alături de Cio-Cio-San, aşa cum sufeream la fiecare repetiţie înainte de debutul meu cu acest rol la opera din Toulouse, însă e la fel de adevărat că unii dintre cei mai mari actori  şi-au construit cariere extraordinare tocmai cu acest tip de roluri. Debutul meu a fost cu atât mai fericit cu cât am avut-o alături pe una dintre cele mai apreciate Butterfly la acest moment din lumea întreagă – soprana chineză Hui He. Este uneori ingrat să joci acest rol, deseori publicul necunoscător “taxează” acest caracter infatuat şi vanitos, însă tocmai acest lucru mă ambiţionează cu atât mai mult să îndeplinesc cerinţele deloc simple ale  partiturii. Emoţii…voi avea cu siguranţă, mai ales ca voi fi din nou în faţa publicului român, de care mă leagă atâtea şi atâtea amintiri şi spectacole frumoase!”

Alături de cei doi artişti menţionaţi, din distribuţie fac parte artiştii şi colaboratorii ONB: Sidonia Nica, Cristina Eremia, Ionuţ Pascu, James Lee, Horia Sandu, Dan Indricău, Mihai Iacob.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Adrian Morar.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508