spot_img

Premianţii ultimelor ediţii ale Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice”, pe scena ONB

Joi, 3 mai 2012, la Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti, tineri artişti aflaţi în plină ascensiune, premianţi ai ultimelor ediţii ale Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice”, susţin un recital special, alcătuit din arii şi duete celebre. Astfel, mezzo – sopranele Maria Jinga şi Emanuela Pascu, soprana Veronica Anuşca, baritonul Jean Krisof Bouton şi tenorii Igor Ţurcan şi James Lee, acompaniaţi de pianiştii Liana Mareş şi Mihai Murariu vor interpreta pagini cunoscute din opere ale compozitorilor: Gaetano Donizetti, Jules Massenet, Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, Giacomo Puccini, Gioachino Rossini şi Gian Carlo Menotti. Prezentatorul evenimentului va fi criticul muzical Costin Popa.

Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” a devenit deja un eveniment de tradiţie al Operei Naţionale Bucureşti, anul acesta înregistrându-se cea de-a patra ediţie. Fiecare ediţie este dedicată unui mare artist al scenei lirice bucureştene, până acum, cele patru fiind dedicate pe rând soliştilor Magda Ianculescu, Arta Florescu, Petre Ştefănescu Goangă şi Valentin Teodorian.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa maestrei Georgeta Stoleriu, mezzo-soprana Maria Jinga este angajată din anul 2006 a Operei Naţionale Bucureşti. În 2010, la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” – „Arta Florescu”, ea a obţinut Premiul I şi Premiul Special al revistei „Melos”. Maria Jinga a debutat la Opera Naţională Bucureşti în 2005 în Rosina din „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini. Repertoriul său conţine roluri precum Angelina din „La Cenerentola” de acelaşi compozitor, Dorabella din „Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart, Dido din „Dido şi Aeneas” de Henry Purcell, Spiridon din „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu, Olga din „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski etc.

Soprana Veronica Anuşca a studiat canto clasic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu maestrul Ionel Voineag, urmând şi cursuri de master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu artiştii Claudio Desderi, Ionel Pantea, Marina Krilovici, Elena Botez şi a colaborat cu orchestra Conservatorului din Gdansk (Polonia), filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Orchestra Barocă a UNMB etc.

Veronica Anuşca este câştigătoarea Premiului I la ediţia din 2011 a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice”. Este laureată a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 2010) şi a câştigat, printre alte distincţii, Premiul Special din partea Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” (în 2010). La Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” a interpretat rolul titular din opera „Rita” de Gaetano Donizetti şi rolul Giulietta, din opera “I Capuletti e I Montecchi” de Vincenzo Bellini . Repertoriul său cuprinde rolurile Adina din “L’Elisir d’Amore” şi Norina din “Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, Susanna din „Le Nozze di Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, Rosina din „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, precum şi lucrări vocal – simfonice de Johann Sebastian Bach, Marc – Antoine Charpentier, Joseph Haydn, Charles Gounod etc.

Distinsă cu menţiune la ediţia din 2011 a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice”, mezzo-soprana Emanuela Pascu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Mariana Colpoş, Andreiana Roşca şi Ionel Voineag. Este laureată a mai multor premii naţionale şi a Premiului II la Concursul Naţional de Muzică „Marţian Negrea” (Ploieşti). A colaborat cu Opera Braşov, unde a interpretat rolul Ameliei din opera „La Casa de Bernarda Alba” de Miguel Ortega. A mai cântat Marcellina din „Le Nozze di Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, Dido din „Dido and Aeneas” de Henry Purcell, Rosina din „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini. A susţinut numeroase concerte în ţară, la Tulcea, Ploieşti, Galaţi, Sinaia, Slobozia, Brăila, Suceava şi la Bucureşti.

Baritonul canadian Jean Kristof Bouton este câştigătorul Premiului al II-lea la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice”, ediţia a III-a. A studiat muzica la colegiul Vincent d’Indy din Montreal, sub îndrumarea profesorului David Doane. În această perioadă a participat la cursuri de măiestrie în Franţa şi Cehia. În Cehia l-a cunoscut pe regizorul Cristian Mihăilescu, care i-a propus să studieze la Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat canto la clasa doamnei Eleonora Enăchescu. În primăvara anului 2010, a interpretat rolul Escamillo în spectacolul “Tragedia lui Carmen”, realizat de către Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Absolvent în 2002 al Yeungnam University din Kyongsan, Coreea de Sud, licenţiat în Muzică, James Lee a studiat la Universitatea “Robert Schumann” din Düsseldorf (Germania), unde a obţinut licenţa la clasa prof. Sophia Bart-Werly, Alexandru Ioniţă, Thomas Gabrisch. A cântat la St. Maximilian din Düsseldorf-Altstadt, Partika Saal RSH – Düsseldorf, la Busan, Daegu, Changwon şi Gumi din Coreea de Sud. Finalist al Concursului Internaţional “Pietro Mascagni” – Premio città di Roma (Italia), James Lee a câştigat Premiul I anul acesta la cea de-a patra ediţie a concursului “Maeştrii Artei Lirice”, dedicată tenorului Valentin Teodorian.

Pianista Liana Mareş este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, unde a urmat două specializări în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală: pian şi clavecin. Din 1999 este maestru acompaniator al Operei Naţionale Bucureşti, specializându-se în repertoriul mozartian, verdian şi wagnerian. De-a lungul carierei a susţinut recitaluri la Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Cotroceni, Muzeul Peleş, în săli de concerte de la Craiova, Oradea, Brăila. A colaborat de asemenea cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Mihai Murariu, distins în anul 2011 cu premiul “Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator în cadrul Concursului Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice” – „Petre Ştefănescu Goangă”, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la specializarea Compoziţie Clasică, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Dediu. Începând din 2006 a fost laureat al mai multor concursuri de compoziţie naţionale şi internaţionale (Paul Constantinescu, Ştefan Niculescu, De la romantici la contemporani, Concursul Naţional de Creaţie Corală, IconArts etc.) şi a luat parte la diferite masterclass-uri, susţinute de nume importante ale componisticii româneşti şi internaţionale (Marian Borkowski, Philip Cashian, Dan Dediu, Kenneth Hesketh, Adrian Iorgulescu, Horaţiu Rădulescu, Doina Rotaru, Param Vir etc). Din 2009 este doctorand şi cadru didactic asociat al UNMB. iar din 2011 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Recitalul premianţilor
Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice”

solişti:

Veronica Anuşca – soprană
(Premiului I şi Premiul Special al revistei „Melos” – Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” – “Petre Ştefănescu Goangă”, 2011)

Maria Jinga – mezzo – soprană
(Premiul I şi Premiul Special al revistei „Melos” – Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” – „Arta Florescu”, 2010

Emanuela Pascu – mezzo – soprană
(Menţiune la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” – “Petre Ştefănescu Goangă”, 2011)

Jean Kristof Bouton – bariton
(Premiul II şi Premiul Special al revistei „Melos” la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice” – “Petre Ştefănescu Goangă”, 2011)

James Lee – tenor
(Premiul I – Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice” – “Valentin Teodorian”, 2012)

Igor Ţurcan – tenor
(Premiul III la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice” – “Petre Ştefănescu Goangă”, 2011)

maeştri acompaniatori: Liana Mareş, Mihai Murariu (Premiul Colla Parte pentru cel mai bun maestru acompaniator acordat de prof. univ. dr. Viorica Rădoi, Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice” – “Petre Ştefănescu Goangă”, 2011)

prezintă: Costin Popa, critic muzical
coordonarea scenică: Cătălin Voineag

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508