spot_img

„Nu trăim vremuri grele, trăim vremuri haotice”

La Editura Herg Benet a apărut volumul de poezie „În burta grasă a peştelui de duminică” de Sorin Lucaci. „Fără poezie, totul i se pare aiurea, grosolan şi zevzec. Şi atunci se apucă să reconstruiască lumea după pofta lui, cu exoticale şi târguri de provincie, ca pe vremea rafinaţilor simbolişti. În lumea asta recondiţionată se poartă aripile, deşertul şi citricele.”, a scris Felix Nicolau. Andra Rotaru a dialogat cu Sorin Lucaci despre acest volum, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro

Mulţi dintre scriitori scriu pe site-uri şi/sau bloguri personale despre colegii dispăruţi înainte de vreme. Volumul tău se deschide cu versurile „în patria mea poeţii mor prea devreme”

Am scris acest poem imediat după moartea poetului maramureşean Ion Zubaşcu; chiar dacă nu l-am cunoscut personal, l-am apreciat ca scriitor şi mi-am dat seama că pot cu uşurinţă să generalizez acest mesaj la nivelul comunităţii poeţilor în special, şi a scriitorilor, în genere, din România. Frustrările, angoasele existenţiale, nemulţumirile, atât în calitate de scriitori, cât şi cele personale, lipsa de apreciere literară sau de receptivitate din partea publicului larg, bolile care ne macină, toate acestea duc la un final implacabil, „mult prea devreme”, din păcate. Faptul că suntem codaşii Europei la citit şi fruntaşi la umplerea coşului zilnic cu alimente. Mai sunt „cazuri” în literatura contemporană, scriitori care ne-au părăsit prea devreme: George Vasilievici, Constantin Virgil Bănescu etc. Uite acum o dau în chestii cu tentă de asistenţă socială şi nu vreau.

Soarta scriitorilor (majoritari) din România e trist-înduioşătoare, contextul în care aceştia se formează, creează şi mor e perfect descrisă în versurile „în patria mea poeții își amanetează iluziile cărțile iubitele/ își amanetează degetele și ajung doar de-și/ povestesc poemele unor necunoscuți la vreo nuntă sau înmormântare”

Este un aspect trist şi totodată concret, real al societăţii noastre contemporane, o societate consumeristă care şi-a schimbat valorile, în care majoritatea scriitorilor din România duc o viaţă disperată (poate cuvântul e prea dur şi are alte conotaţii) în care societatea ingrată nu le apreciază şi nu le recunoaşte măcar eforturile, dacă nu şi meritele literare. Nu trăim vremuri grele, trăim vremuri haotice.

Ce s-a întâmplat de la momentul „n-am chef să învăţ” – până la cel revelatoriu? Care sunt primele amintiri legate de poezie?

Primele amintiri legate de poezie provin din perioada anilor ’86 – ’87 când, cu totul întamplător o colegă de liceu, actualmente cadru universitar la Facultatea de Litere, m-a luat pe sus, la figurat, şi m-a dus

la Cenaclul Săgetătorul, condus pe vremea aceea de distinsul profesor de biologie al liceului Gheorghe Lazar, dl.Tudor Opriş. În acel moment s-a instalat „virusul” poeziei. După aceea am participat împreună cu colegii de cenaclu: Dan Mircea Cipariu, Bogdan O. Popescu, Marius Stoian, Dan Pleşa la taberele de creaţie literară care se organizau în fiecare vară, în diferite locaţii din ţară (Timişoara, Suceava, Cluj Napoca).

Mai exista în perioada acelor ani, înainte de ’89 şi o emulaţie creatoare în liceele bucureştene, eu absolvind un liceu cu profil umanist (filologie-istorie), de a deveni cât mai bun. Exista şi un soi de „întrecere” literară, benefică, aş spune eu, pentru formarea noastră ca tineri scriitori, dincolo de prieteniile, specifice unei astfel de activităţi extraşcolare.

„Doar luxul contează”

Sunt multe şi în acelaşi timp, puţine lucruri de spus, referitoare la această expresie „doar luxul contează”. Azi numai luxul contează, luxul şi banii. Un ins cu tupeu, bani, vilă, maşini, va avea întâietate oricând înaintea unuia modest, timid, cu bun simţ, cumsecade etc.

Când ajunge ceea ce e de neînlocuit, de înlocuit?

Când „îşi bagă dracul coada”:) glumesc, poate sunt eu mai conservator şi consider că unele lucruri nu trebuie înlocuite doar aşa de dragul schimbării, să arătam că facem şi noi ceva; când lucrurile merg bine, trebuie lăsate să-şi continue mersul firesc, mai devreme sau mai târziu vor fi şi ele înlocuite.

„Sorin Lucaci este un poet mizantrop şi deloc cabotin”, a scris Horia Gârbea. Ce ştii cu siguranţă că nu eşti?

Nu sunt ipocrit şi făţarnic, lăudăros, deşi toate sună a clişee. Am lucrat în media 18 ani, dar nu am căutat cu obstinaţie să mă promovez ca scriitor. Prefer să stau deoparte şi să privesc. Asta nu înseamnă că nu-mi place să mă implic în tot felul de proiecte. Îmi plac lucrurile bine făcute.

Ce se află în burta grasă a peştelui de duminică?

O altă lume, o lume mai bună, o lume ideală, ideatică, metaforic vorbind, creată de noi după „gustul şi asemănarea noastră”, o lume imaginară în care ne refugiem după orele petrecute la job, o lume a iluziilor, a viselor neîmpărtăşite în lumea reală, o lume spre care tindem cu nesaţ, dar care, exact ca o fată morgana, când credem că suntem mai aproape de ea, se îndepărtează, se diluează, dispare, ca apoi să reapară alimentându-ne setea de ireal, de fabulos, de fantastic.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508