Lectură bilingvă din romanul ”Vârstele jocului. Strada Cetăţii” de Claudiu M. Florian la Casa Schiller din Bucureşti

mai 21st, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 22 mai, de la ora 18.00, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din Bucureşti (str. Batiştei nr. 15, sector 1), Claudiu M. Florian va suţine o lectură bilingvă – română şi germană – din romanul ”Vârstele jocului. Strada Cetăţii”, apărut de curând la editura Cartea Românească. Claudiu M. Florian va mai avea întâlniri cu cititorii la Braşov (Joi, 24 mai, la ora 18.00, la Librăria „Şt. O. Iosif”: str. Mureşenilor, nr. 14), Sibiu (Sâmbătă, 26 mai, la ora 18.00, la Librăria-Cafenea Erasmus: Str. Mitropoliei nr. 30), Rupea (Luni, 28 mai, ora 19.00, Casa de Cultură) şi Craiova (Joi, 31 mai, ora 17.00, Foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”).


Claudiu M. Florian îşi va lansa romanul şi la Salonul Internaţional al Cărţii Bookfest (Sâmbătă, 2 iunie, ora 14.00, la standul editurilor Polirom şi Cartea Românească, pavilion C2, Romexpo).

”Vârstele jocului. Strada Cetăţii” a fost scris iniţial în limba germană şi a apărut în anul 2008 la Editura Transit, Berlin, cu titlul ”Zweieinhalb Störche – Roman einer Kindheit in Siebenbürgen” (Două berze şi jumătate – Romanul unei copilării în Transilvania).

„Din perspectiva înduioşătoare a copilului, Claudiu M. Florian reuşeşte să tematizeze cu o profunzime ieşită din comun probleme politice, istorice şi sociale, fără a renunţa niciodată la umorul fin şi inocent care străbate întregul roman.” (Alexandra Şora)

„O înregistrare exactă a tonalităţii discuţiilor, dublată de multiple neînţelegeri copilăreşti, generează umorul profund al acestor miniaturi doar în aparenţă naive, ale unui copil crescut la bunici „saso”-români. Încântător datorită modului nepretenţios şi exact de a povesti.” (Markus Bauer – Neue Zürcher Zeitung)

„Printr-o simbolistică poetică, autorul îl ţine pe cititor cu sufletul la gură. Îl uluieşte, îl face să izbucnească în râs. Florian reînvie în mod literar şi în limbajul copilului o lume strânsă în jurul unor tradiţii seculare, săseşti şi româneşti, Transilvania copilăriei sale, care aşa ca aici nu va mai exista niciodată.” (Ingeborg Ruthe – Berliner Zeitung)

Claudiu Mihail Florian s-a născut în 1969 la Rupea, judeţul Braşov, unde a trăit pînă la 11 ani. După gimnaziul şi liceul urmate în Capitală, revine în Ardeal ca militar în termen (septembrie 1988 – ianuarie 1990). Licenţiat în Germanistică, la Bucureşti, în 1994. Magister în Ştiinţe Umaniste Interdisciplinare în limba Germană, la Bucureşti (1996), şi în Istorie Contemporană, la Bielefeld/Germania (2000).

În perioada studenţiei a tradus în limba română o serie de romane din limbile engleză şi germană, între care câte două de Sven Hassel şi Hermann Hesse. Din anul 2002 este angajat al Ministerului Afacerilor Externe. Ataşat cultural şi de presă la Ambasada României la Berlin (2004-2009). Din 2010 este prim-colaborator al Ambasadei României în Elveţia, la Berna.

Număr de vizualizări :1469


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro