spot_img

Franța, țară invitată de onoare la Bookfest 2012

Standul Franței, țară invitată de onoare a celei de-a șaptea ediții a Salonului Internațional de carte Bookfest, se va deschide miercuri, 30 mai 2012, ora 19:00, în pavilionul C3 de la Romexpo. La deschidere vor participa, alături de Excelența Sa Philippe GUSTIN, Ambasadorul Franței, Mircea DIACONU, Ministrul Culturii și al Patrimoniului Național, Laurence AUER, secretar general al Institutului Francez (Paris), Dominique FERNANDEZ, membru al Academiei Franceze, ṣi Bernard PIVOT, jurnalist și reputat om de televiziune.

Pe durata Salonului de Carte de la Bookfest, Pavilionul C3 consacrat Franței va fi scena a numeroase desfășurări care marchează diversitatea editorială franceză: întâlniri ale autorilor cu publicul, dar și discuții profesionale între editorii francezi și români, lecturi, lansări de carte, proiecții de film, ateliere de cartografie și proiecții de adaptări cinematografice după carte. Printre invitații francezi la Bookfest 2012 se numără: scriitorii: Dominique Fernandez (Academia Franceză), Sylvie Germain, Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Yann Apperry, Jean Mattern, Nina Yargekov și Michel Houellebecq, editorii Teresa Cremisi (PDG Flammarion), Marielle Kalamboussis (Stock), Jean Paul Hirsch (POL), Catherine Farin (Mercure de France/ Les Arènes) și sociologii Laurent Weil (președinte EHESS) și Pierre Clément.

Standul francez se bucură de prezența librăriei și cafenelei Cărturești, de mediateca franceză, de un spațiu dedicat cursurilor de limba franceză și de unul dedicat studenţilor (CampusFrance) delocalizate pentru o săptămână la Bookfest. Expoziţia de fotografii – Les mains d’écrivains a fotografei Hannah Assouline va putea fi văzută pe toată durata salonului de carte și cuprinde o serie de 33 de fotografii ale unor scriitorii francofoni precum Claude Lévy Strauss, Jacques Derrida, Françoise Sagan, Edgar Morin și alții. Conceptul standului francez a fost realizat de Șerban Sturdza şi Pierre Bortnowski de la biroul de arhitectură PRODID.

Momentele de vârf ale standului francez la Bookfest

Michel Houellebecq este poate cel mai controversat scriitor francez al momentului. Pentru prima oară la București, câștigătorul premiului Goncourt în 2010 va avea o întâlnire cu publicul vineri, 1 iunie, de la ora 15, împreună cu Mihaela Dedeoglu (RFI) și Matei Martin (Dilema Veche). Sâmbătă, de la ora 13.00 va avea loc proiecția filmului Particulele elementare, adaptat după romanul scriitorului, urmată de o sesiune de Q&A și autografe cu Michel Houellebecq, și de prezentarea romanului grafic al lui Cezar Petry adaptat după romanul Rester Vivants. Michel Houellebecq va fi însoțit de editoarea lui franceză, Teresa Cremisi, PDG al grupului editorial Flammarion.


Prezența lui Bernard Pivot la București este una de neratat, jurnalistul fiind producătorul și prezentatorul unor emisiuni care au marcat spațiul cultural francofon – Double Je, Apostrophes, Bouillon de culture. Bernard Pivot a acceptat să susțină o dictare publică pentru toți francofonii care vor să-și testeze iscusința, unul dintre exercițiile care l-au consacrat de-a lungul timpului, joi, 31 mai de la ora 15. Specialist în vinuri și autor al unui Dicționar îndrăgostit al vinurilor, Bernard Pivot va participa la o degustare de vinuri româneşti vs. franțuzești, împreună cu Mircea Dinescu (joi, 31 mai, de la 16.30) și la o discuție publică cu Horia Roman Patapievici, moderată de Luiza Vasiliu (Dilema Veche), sâmbătă, 2 iunie, de la ora 11.

Dezbateri profesionale

În parteneriat cu Centrul Naţional al Cărţii (Institutul Cultural Român), dezbaterea invită editorii francezi Teresa Cremisi (Flammarion), Catherine Farin (Stock), Marielle Kalamboussis (Albin Michel) la o discuție profesională despre Cooperarea editorială franco-română, împreună cu Dana Bleocă (ICR), Matei Vişniec, Lidia Bodea (Humanitas), Simona Kessler (Simona Kessler Agency), Ana Nicolau (Nemira) şi alţi numeroşi editori români. Dezbaterea, moderată de Jean Mattern (Gallimard), va avea loc vineri, 1 iunie, de la 10.30. De la ora 17, este rândul scriitorilor invitați să participe la dezbaterea “Cotiturile scrierii”: Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Nina Yargekov, Yann Apperry, Matei Vişniec, Gabriela-Adameşteanu, Simona Popescu, Răzvan Rădulescu, Jean Mattern, Jean-Paul Hirsch, moderați de Laura Marin (ICR) şi Iulia Badea- Gueritée (PressEurop).


Serile Științelor Umane

Deschis oficial de către François Weil, Preşedintele EHESS (Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale), ciclul de Științe Umane va fi dedicat moştenirii gândirii lui Pierre Bourdieu în Franţa şi în România, în momentul celebrării a zece ani de la moartea acestuia. Ciclul se va axa în jurul a două dezbateri : pe tema politicilor de traducere în domeniul ştiinţelor umane (moderator: Bogdan Ghiu, scriitor şi traducător) şi pe tema perioadei de „După Bourdieu”, aceasta fiind tratată de Laura Albulescu, editoarea lui Bourdieu în România (Editura Art).

Noaptea Literaturii Europene la București

Pe 30 mai, zece institute culturale au făcut o selecţie de fragmente din opere literare traduse în română din nouă limbi şi au invitat autori, actori, personalităţi publice care să introducă publicul în fascinantul univers al literaturii contemporane prin lecturi publice. Cu această ocazie Institutul francez i-a invitat pe Dominique Fernandez, Sylvie Germain şi Nédim Gürsel pentru a citi pasaje din cărțile lor. Evenimentul se va desfășura la Fundația Lowendal.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508