spot_img

Ivett Gyöngyösi (pian), Marie-Christine Klettner (vioară) și Eva-Nina Kozmus (flaut), pe scena Sălii Radio

Vineri, 30 martie 2012, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc Concertul Orchestrei Naționale Radio, desfăşurat sub egida Uniunii Europene de Radio (EBU). Vor fi invitate trei laureate ale concursurilor internaţionale de tineret: Ivett Gyöngyösi (pian), Marie-Christine Klettner (vioară) și Eva-Nina Kozmus (flaut). La pupitru se va afla dirijorul Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Fr. Chopin,  Concertul nr.1 în re major pentru vioară şi orchestră, op. 6 de N. Paganini și Concertul pentru flaut şi orchestră de A. Haciaturian – Rampal.

Născută în anul 1993 în Ungaria, Ivette Gyöngyösi este în prezent studentă a Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. A participat la concursuri în Ungaria și Austria, obţinând numeroase premii. Ivette Gyöngyösi a câştigat premiul pentru „Tânăr Talent” al Concursului Muzical din Bratislava, organizat de Uniunea Europeană de Radio. Prima apariţie în concert a pianistei a avut loc în sala Academiei de Muzică Franz Liszt, apoi a susţinut un recital la celebrul Musikverein din Viena şi a participat la Festivalul Internaţional Tiszadob şi Festivalul Liszt Junior. Formarea sa artistică este datorată şi participării la cursuri de master ale unor reputaţi muzicieni dintre care amintim pe: Gottlieb Wallisch, Paul Badura-Skoda, Emile Naumov, Jenö Jandó, Imre Rohmann.

Studentă a Universităţii Mozarteum unde a studiat cu Benjamin Schmid şi Igor Ozim, Marie-Christine Klettner urmează şi cursurile Institutului Leopold Mozart. După debutul în concert, la 11 ani, a susţinut numeroase concerte alături de Orchestra Universităţii Mozarteum, Staatskapelle Weimar, Orchestra Filarmonicii din Illinois, Orchestra de Cameră Liszt, Sinfonietta St. Johann, Camerata Academica. De asemenea a susţinut recitaluri în Olanda, Italia, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Franţa şi a efectuat numeroase înregistrări. De-a lungul timpului a mai beneficiat de îndrumarea unor muzicieni cunoscuţi precum: Paul Kantor, Zakhar Bron, Ivry Gitlis, Joel Smirnoff, Ana Chumachencko, Igor Ozim, ş.a.

Eva-Nina Kozmus și-a început formarea muzicală la vârsta de şapte ani, la Şcoala de Muzică şi Balet din Ljubljana, în prezent fiind studentă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Lyon, unde studiază cu Philippe Bernold. A participat şi la numeroase cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Julien Beaudiment, Gilles Cottin, Davide Formissano, Janos Balint, Gaspar Hoyos, Claude Lefebvre, Jan Ostry, Andrea Oliva, Petri Alkanu, Emmanuel Pahud, ş.a. Eva-Nina Kozmus a câştigat celebra competiţie Eurovision Young Musician și a mai participat și la numeroase alte concursuri în Serbia, Italia sau Croaţia. A susţinut concerte alături de Orchestrele Conservatorului de Muzică şi Balet din Ljubljana dar şi în diverse ţări din Europa. A efectuat înregistrări pentru Radioteleviziunea din Ljubljana, colaborând totodată cu compozitorii Tomaž Habe şi Anže Rozman.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508