spot_img

Gabriela Adameșteanu, Ioana Bot, Letiția Ilea, Ion Manolescu și Răzvan Rădulescu dezbat la Salon de Livre – Paris despre valențele „vagabondajului literar”

În perioada 16-19 martie 2012 se desfășoară la Paris cea de a XXXII-a ediție a Salonului Internațional de Carte – Salon du Livre, cel mai amplu eveniment al pieţei editoriale din Franţa, care reunește anual peste o mie de expozanți. La standul României, organizat de Centrul Național al Cărții și ICR Paris în colaborare cu Librăriile Humanitas , vor avea loc lansări de carte, vor fi prezentate programele de traduceri derulate de ICR și va fi organizată o librărie de carte românească. Tot în cadrul Salonului sunt programate o masă rotundă, un concert și o expoziție, având ca temă „vagabondajul literar“ și figura scriitorului Panait Istrati.

Astfel, scriitori români și francezi vor participa la un dialog despre valențele „vagabondajului literar“, eveniment organizat în sala Nota Bene din cadrul Salonului. Gabriela Adameșteanu, Ioana Bot, Letiția Ilea, Ion Manolescu și Răzvan Rădulescu se vor întâlni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris și Matei Vișniec în cadrul mesei rotunde „Vagabondajul literar“ organizată sâmbătă, 17 martie 2012, între orele 13.30 – 18.00. Printre temele abordate se numără: vagabondul literar Panait Istrati, autor român cunoscut și iubit de publicul francez, călătoria ca experiență care naște ficțiune, peregrinările poetului Paul Celan, experiența literară a emigrării, călătoriile imaginare sau spiritul nomad în banda desenată. Cele două sesiuni ale mesei rotunde vor fi moderate de criticul literar Valerie Cadet și de scriitorul Jean Mattern.

În seara deschiderii Salonului, joi, 15 martie 2012, de la ora 21.30, Kosti Lacatus Orchestra va susține concertul „Panait vagabondul“ pe scena Salonului Cărții, un voiaj muzical prin România,Ungaria, Corsica, Argentina.

Pe toată durata Salonului, sala Nota Bene va găzdui expoziția „Panaït Istrati, vagabond de génie“, organizată de ICR Paris în parteneriat cu Biblioteca Panait Istrati din Brăila și cu Arhivele Naționale. Vor fi prezentate în premieră publicului francez imagini ale unor piese din corespondența scriitorului și fotografii inedite din peregrinările sale.

La standul României vor fi organizate lansări de carte ale unor autori români, publicate în Franța și în România: Lizica Codreano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne de Doina Lemny (ed. Fage, prin programul PUBLISHING ROMANIA), Syndrome de panique dans la Ville Lumière de Matei Vișniec (ed. Non Lieu, prin programul TPS), Blues pour chevaux verts de Letiția Ilea (ed. Le corridor bleu, prin programul TPS), FEM de Magda Cârneci (ed. Cartea Românească), Le Camion bulgare de Dumitru Țepeneag (ed. POL) și Littérature roumaine. L’Entre-deux-guerres de Andreia Roman (ed. NonLieu, prin programul PUBLISHING ROMANIA). Detalii despre volumele apărute în Franța cu sprijinul ICR sunt disponibile pe site-ul CENNAC.

Vineri, 16 martie 2012, de la ora 15.00, teatrologul Mirella Patureau și regizorul Christian Benedetti vor susține, la standul României, o dezbatere cu tema „Noul val al teatrului românesc“, pornind de la cartea Gianinei Carbunariu, Poimâine. Alaltăieri.
De asemenea, la standul României va fi organizată, pentru al treilea an consecutiv, o librărie românească, vânzarea de carte fiind organizată anul acesta în colaborare cu Librăriile Humanitas.

Inspirați de personalitatea şi opera lui Panait Istrati, scriitor fascinant pentru mediul literar şi cititorii din Franța prin setea sa de libertate şi savoarea limbii, Institutul Cultural Român de la Paris lansează cu ocazia Salonului Cărții concursul literar „Premiul vagabondajului. Note despre Romania /Le Prix du vagabondage. Noter la Roumanie“. Publicul este invitat sa trimită scrieri scurte în limba franceză, note de călătorie în România – reale sau imaginare – până la data de 29 iunie 2012. Juriul, alcătuit din membri ai cluburilor de lectură afiliate Festivalului Primului Roman, va selecționa 20 de texte în vederea publicării într-un volum care va fi lansat la ediția de anul viitor a Salon du Livre

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508