spot_img

“Scriitor şi gazetar – genealogia unei identităţi”

Criticul literar și jurnalistul cultural Gabriel Rusu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu text despre “subtilul concubinaj între scriitor şi gazetar”, exemplificând parcursul literar şi de jurnalist al lui Gabriel Năstase, un „caz” defel singular. Redăm integral textul lui Gabriel Rusu:

„Pentru cititorii de literatură avizaţi, Gabriel Năstase este autorul unui roman remarcabil, Şoseaua de centură, deci scriitor. Pentru cititorii de presă scrisă frenetici, Gabriel Năstase este semnatarul a sute de articole încadrabile în aproape toate genurile publicisticii, deci gazetar. Să fie o confuzie la mijloc? Nici vorbă! Acel Gabriel Năstase care face parte dintr-o primă promoţie a prozatorilor optzecişti, umăr la umăr cu Mircea Nedelciu, Gheorghe Crăciun, Constantin Stan, Gheorghe Iova, Sorin Preda, este una şi aceeaşi persoană de stare civilă, ca să zic aşa, cu acel Gabriel Năstase ce, de vreo treizeci şi de ani, a bătut pe clapele maşinii de scris, iar acum bate pe tastatura computerului, ritmurile metamorfozării realităţii de zi cu zi în grafiile la minut din paginile cotidianelor sau săptămânalelor.

Cazul nu este defel singular. Există în istoria literaturii şi în cea a ziaristicii româneşti (dar situaţia este de aflat cam oriunde umbli hai-hui prin cultura universală!) o genealogie a identităţii scriitorului şi gazetarului în acelaşi autor. De la paşoptişti, la clasicii fundamentali, apoi de la interbelici, la postdecembrişti, cartea cu bătaie lungă, de la contemporaneitate, la posteritate, a îngăduit ( ba chiar a îmbiat!) lângă ea pe masa de scris însemnarea grăbită, cu bătaie scurtă, însă percutantă, de la întâmplarea de astăzi, la ştirea din ediţia de mîine dimineaţă. În postura de gazetar, scriitorul român a relatat de toate pentru toţi, dar a excelat în reportaj şi comentariu, acesta din urmă fie sub forma editorialului politic, fie sub cea a foiletonului socio-cultural. Ba, mai mult, aprins de patima pentru imediatul presei, a devenit director şi patron de publicaţii, valsând, uneori periculos, cu sentimentul puterii de a-i influenţa pe ceilalţi. Propun oricărui cititor al acestor rânduri un exerciţiu de brainstorming – amestec mai multe nume, din epoci diferite, şi vreau să ştiu care este prima ipostază, scriitor sau gazetar, ce vă vine în minte în raport cu fiecare: Heliade Rădulescu, Eminescu, Slavici, Iorga, Camil Petrescu, Sadoveanu, Mihail Sebastian, Octavian Paler, Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu, Cornel Nistorescu. Dacă răspundeţi rapid şi cinstit, s-ar putea să observaţi că pe cei „vechi” istoria a agăţat identitatea de scriitor, iar pe cei „noi” obişnuinţa noastră de a răsfoi realitatea cu mass-media agaţă identitatea de gazetar. Este aceasta o cutumă a mentalităţii colective, care se repetă de la perioadă istorică la perioadă istorică şi guvernează alchimia notorietăţii. Într-o joacă uşor vinovată, aş susţine că Homer nu este doar creatorul eposului, ci şi primul practician al corespondenţei de război. Dincolo de glumă, este cert că despre subtilul concubinaj între scriitor şi gazetar, prinşi în aceeaşi personalitate precum două săbii într-o teacă, despre tipologiile acestei coabitări, s-ar putea imagina un studiu amplu. Oricum, scriitorul şi gazetarul descind din cronicarul d’antan, cel care oglindea vieţuirea în text ca să nu i se piardă amintirea.

Şi făcea aceasta deoarece în oglindă originalul şi copia sunt una. Nu numai trecutul, ci şi prezentul este perceput prin prisma textului care îl descrie. Şi astfel textul îşi subordonează realul, fiindcă realul ajunge să existe doar aşa cum este scris. Finalitatea textului îi modelează retorica. Scriitorul îl trimite spre peren, gazetarul ţinteşte actualitatea, scriitorul istoriseşte destine, gazetarul lucrează cu întâmplări. Întotdeauna între textele aceluiaşi autor scriitor şi textele aceluiaşi autor gazetar există diferenţe de strategie retorică. Dar tot întotdeauna un anume sistem de vase comunicante într-ale stilului şi viziunii indică aceeaşi paternitate pentru cele două categorii de texte. Cartea de faţă pune laolaltă articolele prin care Gabriel Năstase gazetarul a ţinut la zi foaia de temperatură a societăţii româneşti din ultimii ani. Din acest punct de vedere, ea este o culegere de lecţii practice de ziaristică responsabilă. Şi tot în cartea de faţă, în amintitele articole, observăm deseori cum Gabriel Năstase scriitorul intervine şi dotează un eveniment oarecare cu un spaţiu de ecou controlat în care particularul devine emblematic„

Gabriel RUSU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508