spot_img

Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu au lansat, după 15 ani, „Marfă reîncărcată”

După 15 ani de la volumul „Marfă”, care aduna laolaltă cinci tineri poeţi – Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu, aceiaşi cinci s-au reîntâlnit în volumul „Marfă reîncărcată”, lansat vineri, 25 noiembrie 2011, la standul Editurii Brumar în cadrul Târgului „Gaudeamus – Carte de învăţătură” 2011. Poeţii Florin Iaru, care a semnat şi prefaţa cărţii, şi Traian T. Coşovei au vorbit despre cei cinci poeţi şi prietenia lor literară care sfidează trecerea vremii. Moderatorul evenimentului a fost poetul Robert Şerban, editorul volumului.


În urmă cu 15 ani, cinci tineri iubitori de literatură, deja obişnuiţi ai cenaclurilor şi taberelor literare ale vremii, s-au hotărât să debuteze în cadrul unei antologii. „Marfă” a apărut la Editura Salut a actorului George Mihăiţă, cel care a şi finanţat realizarea acestei cărţi. În cei 15 ani, fiecare şi-a urmat drumul, confirmând, într-un fel sau altul, că îşi poate urmări visul din adolescenţă. „Marfă reîncărcată” este singura antologie de poezii din literatura română care a fost „reîncărcată”.

Scriitorul şi editorul de carte Robert Şerban a moderat evenimentul: „Iată-i că, după 15 ani, cei cinci se reîntorc, se reîncarcă, şi publică o altă carte, sub acelaşi semn al prieteniei literare, sub acelaşi semn al unei prietenii care se pierde în negura vremilor, negură care înseamnă anii 90, când ei erau elevi de liceu. Este o generaţie din care fac parte, o generaţie care a fost moşită, într-un fel, de generaţia 80. Câţiva dintre noi mergeam în tabere de literatură unde, spre exemplu, Florin Iaru era invitat, Mircea Cărtărescu era invitat, unde Traian T. Coşovei era invocat, ca dovadă că doi dintre scriitorii optzecişti invocaţi de mine sunt aici.”

Traian T. Coşovei: „Pentru mine, ca şi pentru ceilalţi colegi de generaţie ai mei, acest volum a însemnat, în primul rând, un semn de solidaritate literară. Fiecare are individualitatea lui, propria lui voce.”

Florin Iaru: „De obicei, de câte ori ne strângeam în grup, dădeam peste o prejudecată: toţi sunteţi la fel, toţi semănaţi. Iată că noi, aceia consideraţi fără individualitate, am devenit nişte voci distincte. În ceea ce priveşte această carte a prietenilor mei mai tineri, dincolo de un gest de prietenie este şi un gest de surpriză pentru mine, în această lume dominată, în general, de resentiment. În lumea literară prietenia şi solidaritatea sunt lucruri foarte rare de aceea am, de fiecare dată, o mare încântare când regăsesc grupurile tinereţii ajunse la maturitate cu acelaşi altruism şi cu aceeaşi bucurie de a împărtăşi şi de a dărui. Cei cinci poeţi sunt, fiecare, extrem de deosebiţi, de aceea eu, ca prefaţator, am avut mari dificultăţi să îi strâng pe toţi în acelaşi pumn, cu toată marfa pe care au pus-o în această carte. Fiecare dintre ei este altfel, are un alt model, o altă viziune artistică.”

Cei cinci „marfişti” au declarat deja, şi au şi postat, pe blogul volumului, motivele pentru care „Marfă reîncărcată” a fost realizată.

AgenţiadeCarte.ro vă oferă, însă, şi păreri la cald, impregnate de emoţiile şi euforia lansării:

Dan Mircea Cipariu: „Sunt fericit! Pentru că prietenia literară nu e vorbă în vânt ci a fost şi este un drum deschis proiectului literar. Pentru că – să-l citez pe Traian T. Coşovei – prietenia noastră se bazează pe respectul faţă de opera celuilalt. E, cu siguranţă, un eveniment literar şi editorial despre care se va tot vorbi şi care va deveni unul de referinţă în următorii ani. Fără abnegaţia lui Bogdan O. Popescu acest proiect nu ar fi avut fastul acestei lansări, cu peste 120 de iubitori de poezie prezenţi, cu presă şi flash-uri. Iar petrecerea de după lansare ne-a oferit sentimentul că putem trăi, în vremuri de criză, o sărbătoare a Poeziei, cu fast şi spirit”.

Florin Dumitrescu: „Am trăit în ultimele decenii, ni s-a indus ideea că nouăzecişti sunt doar nişte continuatori ai optzeciştilor, că noi suntem un optzecism reloaded şi am ajuns să spun, într-un sfârşit, şi ce dacă. Mă simt parte a unei tradiţii, îi continuăm pe ei cum putem mai bine.”

Sorin Gherguţ: „Unul dintre motivele pentru care particip la  „Marfă reîncărcată” este faptul că mă obişnuisem pe la cenaclurile literare şi prin tabere să fiu mezinul grupului şi după 30 de ani m-am temut că nu o să mai pot ocupa poziţia aceasta decât dacă intru în politică, eventual. Iată că reuşesc din nou, dar nu prea mai contează. Completând ce a spus Florin Iaru, că dacă nu aş fi aici, nu aş fi nicăieri, spun că dacă sunt aici, sunt peste tot.”

Dan Pleşa: „Cred că este foarte important, la un eveniment de genul acesta, să mulţumeşti, aşa că îi mulţumim lui Mihai Zgondoiu pentru grafică şi editorului Robert Şerban. Trebuie, undeva, să îi mulţumim Cenaclului Săgetătorul care, pentru noi, era un fel de Facebook, acolo ne întâlneam noi, acolo ne-am împrietenit. Erau şi autorii din antologia „Aer cu diamante” care pentru noi erau un fel de Apple, toţi vroiam să ajungem acolo. Acum 15 ani a fost şi o persoană care ne-a dat banii să scoatem prima „Marfă”, este vorba despre George Mihăiţă.”

Bogdan O. Popescu: „Trebuie să vă spun că ei nu prea vroiau să scoatem cartea şi Sorin Gherguţ scrie pe undeva prin carte că „a zis Popescu că ne taie pe mine şi pe Pleşa dacă nu vrem să scriem”. Era o exagerare, nu s-ar fi întâmplat ,dar cel mai important lucru pentru mine este faptul, absolut minunat, că după 15 ani, timp în care am avut fiecare fumurile noastre în cap, am fost capabili să ne aşezăm la această carte împreună şi să fim egali în faţa poeziei. Aceasta este, de fapt, bucuria literară. Şi pentru mine generaţia „Aer cu diamante” a fost foarte importantă şi cred că, faptul că am visat, atunci când eram puşti, să fim ca ei, ne-a ajutat să fim nu ca ei, dar să fim prieteni cu ei şi să continuăm cu poezia.”

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. O mica rectificare: nu mai stiu cum am zis exact, dar ce voiam sa zic e „unul dintre motivele pentru care particip la «Marfa reincarcata» (…)” – si nu „pentru care s-a facut (…)”.

  2. […] “Marfă reîncărcată” de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa, Bogdan O. Popescu a fost urmată, în topul vânzărilor, de “Hexachordos. Psalmii, Ecleziastul, Cântarea Cântărilor, Iov, Psalmii lui Solomon, Odele” pre stihuri retocmite de către Şerban Foarţă şi de “Amintirea… ultimul interviu” de Silvia Kerim. Mai multe detalii despre volumul „Marfă reîncărcată” găsiţi aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508