spot_img

„Ziua cea mai lungă poate fi ziua unui poem bun”

La Editura Herg Benet a apărut antologia de poezie “Ziua cea mai lungă”, coordonată de Aleksandar Stoicovici. Antologia reuneşte 25 de poeţi contemporani, mai mult sau mai puţin cunoscuţi consumatorilor de poezie şi a apărut cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara. Andra Rotaru a dialogat cu Aleksandar Stoicovici, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro


La Târgul de Carte Gaudeamus va apărea o antologie de poezie coordonată de tine, intitulată „Ziua cea mai lungă”, Editura Herg Benet. Care au fost necesităţile care au dus la crearea sa?

M-am gândit că e bine ca, din când în când, să iasă o antologie de genul acesta, care nu-şi doreşte decât să aducă poezia bună în faţa celor interesaţi de literatură. Ideea o aveam de mult, dar abia acum, prin sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, am avut acces la fondurile necesare pentru realizarea acestui proiect.

Cât de dificil este să găseşti nişte criterii pertinente de alcătuire a unei astfel de antologii, pentru un public mofturos de multe ori?

Aşa cum am spus mai sus, am pornit de la ideea că vreau să alcătuiesc o antologie de poezie bună şi am refuzat să mă gândesc la alte criterii de selecţie. Deşi, în anumite contexte, văd importanţa acestor criterii, cred că un public mofturos ar trebui să fie sătisfăcut mai degrabă de calitatea textelor decât de criteriile (prea) mult discutate pe care au fost selecţionate.

În acest volum se regăsesc nume cunoscute şi mai puţin cunoscute.

Într-adevăr, antologia reuneşte atât poeţi deja cunoscuţi, cât şi tineri, apropiaţi de vârsta mea, care sunt pe cale să se afirme. Pentru cei mai tineri, dincolo de avantajul că oamenii vor avea acces la câteva din textele lor, e şi un mijloc de popularizare. Mulţi dintre ei, deşi scriu bine, nu sunt cunoscuţi. Dacă această antologie va reuşi să schimbe acest lucru (cel puţin pentru o parte din ei), eu cred că e un câştig.

De multe ori, o antologie rămâne încă o carte publicată, care nu va ajunge la public. Ce planuri aveţi cu această antologie? Vor fi lansări?

Din momentul în care am demarat proiectul, l-am gândit în aşa fel încât cartea să ajungă la cât mai mulţi oameni. Aşadar, cea mai mare parte a tirajului va merge spre biblioteci, reviste, cenacluri literare etc. din ţară. La acest lucru se vor adăuga lansări în câteva oraşe din ţară (începând cu cea din cadrul târgului Gaudeamus din Bucureşti, pe 26 noiembrie, ora 13:00, la standul editurii Herg Benet)

Pentru cei care nu sunt incluşi în ea… câteva vorbe.

Pe cei care nu sunt incluşi îi invit să trimită texte pentru următoarea antologie.

Va fi un volum singular sau va fi continuat de altele?
Eu îmi doresc să duc acest proiect mai departe şi să reuşesc să public o nouă antologie anul viitor, dar asta depinde nu atât de voinţa mea, cât mai degrabă de alţi factori externi. Sunt sigur că mai sunt mulţi autori pe care nu-i cunosc şi care ar fi meritat să fie prezenţi în această antologie.

De ce „Ziua cea mai lungă”?

“Ziua cea mai lungă” e de asemenea şi titlul unui poem din antologie. El n-are nici o legătură cu filmul cu acelaşi nume (despre care am auzit abia după ce-am ales titlul), ci mai degrabă cu burta peştelui (aşa cum sugerează şi coperta). Ziua cea mai lungă poate fi ziua unui poem bun sau al unei idei care refuză să încapă în cuvinte, ziua unei iubiri sau ziua unei pierderi, a unei stări care n-ai vrea să se termine sau a unei stări insuportabile care pare că nu se mai termină. şi apoi, ziua cea mai lungă poate fi ziua poetului sau ziua cititorului. Dincolo de toate astea, este, cu siguranţa, ziua poeziei.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508