spot_img

Lansare cu jam-session a volumului „Cucamonga” de Iulian Tănase

Marţi, 18 octombrie 2011, de la ora 19.00, în Clubul Ţăranului Român (şos. Kiseleff nr. 3, lângă Piaţa Victoriei, Bucureşti), are loc prezentarea volumului „Cucamonga” de Iulian Tănase, apărut la Editura Herg Benet. Lectura cărţii va fi doar o mică parte din eveniment, pe scenă fiind invitaţi (pentru un jam-session) Mani Gutău (URMA) şi Mitoş Micleuşanu (Planeta Moldova).

„Cucamonga” este o carte de avangardă, experimentală, care cuprinde texte din zonele poeziei, prozei şi filozofiei. Cele cinci capitole ale cărţii sunt următoarele:

1) Best Sailor. Este un poem în proză, polemic şi critic la adresa societăţii de consum şi a pieţei de carte dominate de bestselleruri. Armătura fiecăruia dintre cele şapte capitole ale acestui poem este alcătuită din scurte descrieri ale cărţilor prezente în topurile de vînzări din Statele Unite ale Americii, topuri publicate în revista The New York Times Book Review (nr. 11 din 24 martie 2008). Unul dintre personajele cele mai sonore care apar în acest text este Barack Obama.
Best Sailor este probabil singurul poem din lume cu bibliografie (lista cuprinde în jur de 100 de cărţi).

2) 19 poveşti despre orice. Este un capitol care cuprinde 19 poeme scrise în registre diferite, fiecare fiind despre ceva anume: Despre visele unora plătite de alţii; Despre importanţa ficuşilor în viaţa călătorilor; Despre pasărea care îşi ia zborul din om; Despre pescuitul alternativ; Despre cum se pleacă în luna de miere; Despre cum ajunge privirea să vadă; Despre orbirea vorbirii; Despre pompierul care îşi incendia ţigările; Despre rolul menghinei în deprinderea tehnicii zborului; Despre legile rescrise ale ospitalităţii termodinamice; Despre călătoria pămîntului în jurul omului; Despre morţi numai de bine; Despre teorema pescăruşului cu cap de lup; Despre fatalitatea de a urmări ştirile la televizor; Despre anatomia valurilor; Despre garderoba incandescentă a lui Dumnezeu; Despre conţinutul de metal al picioarelor; Despre lumina care ne calcă pe urme; Despre categoriile aristotelice ale liniei orizontului. Ultimele cinci poeme-poveşti au la bază cîte o ipoteză ştiinţifică şi sînt scrise într-o manieră inovatoare.

3) Iubita mea vitregă şi 4) Unul dintre domnişoara W şi doamna Kuttare sînt două poeme în proză, cu personaje şi întîmplări stranii. (Aceste poeme sînt reluări din cărţi mai vechi, apărute în urmă cu 8-9 ani.)

5) Demonadologia este o lucrare de filozofie, o scurtă introducere în metafizica răului, alcătuită din 90 de paragrafe, care parodiază Monadologia, celebrul tratat de metafizică al lui G. W. Leibniz. Monadei leibniziene i-a fost aici substituită demonada, în locul lui Dumnezeu apare Demonezeu, iar cea mai bună dintre lumile posibile a fost înlocuită de cea mai rea dintre lumile posibile. Deşi tratează despre principiile care stau la baza răului din lume, Demonadologia se încheie într-o notă optimistă, cu happy-end.

Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 în Moineşti (Bacău). A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti (1999) şi Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti (2010). A fost timp de 13 ani redactor la Academia Caţavencu (1997-2010). Este realizator programe la Radio Guerrilla (din 2004) şi redactor la revista Kamikaze (din 2010). Dintre volumele publicate: „Îngerotica” (1999); „Poeme pentru orice eventualitate” (2000); „Iubitafizica” (2002); „Sora exactă” (2003); „Ochiul Exploziv” (2006); „Trusa instalatorului de umbre” (2006, împreună cu Dan Stanciu); „Abisa” (2007); „Adora” (2009). În străinătate a publicat volumele: „Balkanische Alphabete” (împreună cu Constantin Acosmei şi Vasile Leac), „Wunderhorn”, Heidelberg, 2009; şi „Aimétaphysique (la science des amours imaginaires)”, Éditions Le Coudrier, 2010 (Belgia).

A coordonat volumul colectiv „Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum” (Editura Vinea/ICARE, 2002). Împreună cu Dan Stanciu şi Sebastian Reichman coordonează publicaţia Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.

În 2009 a primit, în Germania, Premiul Hubert Burda pentru tineri poeţi din Europa de Est. În 2011, un fragment din romanul său Oase migratoare (în curs de apariţie) a obţinut, în Austria, Premiul 1 la concursul literar „1+1+1=1 Trinitate“, organizat de Kulturzentrum bei den Minoriten din Graz.

În 2008 a fost visiting writer la International Writers Workshop, în Hong Kong. A participat cu lucrări la London International Festival of Surrealism, ediţiile 2007 şi 2008. Este prezent cu texte în reviste şi antologii din Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508