Evenimente in memoriam Anna Politkovskaia

oct. 7th, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 6 – 27 octombrie 2011, editura Meteor Press organizează o serie de evenimente menite să amintească cititorilor opera ziaristei Anna Politkovskaia, de la a cărei asasinare se împlinesc 5 ani. Este autoarea cărţilor “Rusia lui Putin” (editura Meditaţii, 2008), “Jurnal rusesc” (Meteor Press, 2010), “Doar adevărul” (Meteor Press, 2011), “Un război murdar” (în curs de apariţie, Meteor Press).

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta şi a acţionat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, în timpul musicalului Nord-Ost. Numită de mulţi conştiinţa morală pierdută a Rusiei şi recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-şi pune în pericol propria viaţă, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaţionale. Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste şi scriitoare a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împuşcată în cap şi în piept cu un pistol Makarov.

Program

Marţi, 11 octombrie 2011, ora 18:00

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea

Proiecţia filmului documentar Letter to Anna (2008, în regia lui Eric Bergkraut)

Aceasta este povestea curajoasei jurnaliste Anna Politkovskaia care a fost asasinată în octombrie 2006 în urma articolelor sale privind războiul din Cecenia, publicate timp de 7 ani în revista Novaia Gazeta.

Regizorul elveţian Eric Bergkraut a lucrat cu Anna la filmul său din 2005, Coca: Porumbelul din Cecenia (Coca: The Dove from Chechnya – film documentar despre activista cecenă în apărarea drepturilor omului, Zainap Gashaeva). Auzind despre moartea ziaristei, Bergkraut a decis să realizeze acest film, Letter to Anna, ca un omagiu adus ei, folosind imagini pe care le avea deja şi interviuri cu cei care au cunoscut-o.

Participă: Ioana Avadani, Vasile Ernu, Sorin Ilieşiu, Bedros Horasangian

Miercuri, 19 octombrie 2011, ora 12:00

Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (zona Panduri)

Curs deschis susţinut de dna profesor universitar Lavinia Bârlogeanu

Joi, 27 octombrie 2011, ora 18:30

Clubul Ţăranului

Mărturii de front

Seară de lectură şi discuţii libere pe marginea cărţilor Annei Politkovskaia: Un război murdar (în curs de apariţie, editura Meteor Press), Rusia lui Putin (editura Meditaţii, 2008), Jurnal Rusesc (editura Meteor Press, 2010), Doar adevărul (editura Meteor Press, 2011).

Sunteţi invitaţi la o dezbatere amplă despre Rusia contemporană şi copleşitoarea ei influenţă în spaţiul fost sovietic, despre Anna Politkovskaia şi războaiele cecene, despre rolul jurnalistului în lupta pentru drepturile omului.

Număr de vizualizări :819


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro