Despre cărţi, cu “terorista”, la ORA de Cluj

oct. 6th, 2011 | By | Category: Postcard

Scriitorul şi jurnalistul Robert Şerban a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro o semnalare, conform căreia, semnatarul blogului “Terorism de cititoare”, revine. Luciat va scrie despre cărţi pentru “ORA de Cluj”. Primul text va apărea vineri, 7 octombrie 2011, pe OradeCluj.ro”. Redăm mai jos textul apărut pe OradeTimiş.ro

Autoarea nu a mai publicat pe site-ul propriu “terorista.ro” de doi ani şi jumătate, la 7 aprilie 2009 fiind ultima sa postare, un rămas bun adresat cititorilor săi, pro şi contra.

“Începând din această săptămână, misterioasa autoare a celui mai interesant blog românesc despre cărţi, “Terorista”, alias luciat, va avea rubrică în OradeCluj.ro!

După 2 ani şi jumătate de când n-a mai publicat nimic pe blogul ei (terorista.ro), luciat a acceptat să colaboreze cu oradecluj.ro şi va scrie săptămânal despre cărţile pe care le citeşte. Rubrica se va numi precum blogul – “Terorism de cititoare” – şi va fi împrospătată în fiecare vineri.

Nu întrebaţi cine e “Terorista”. Se ştie că trăieşte în Bucureşti şi că îi plac pisicile că e o femeie discretă şi înţelegătoare.

Decizia ei, din aprilie 2009, de a nu-şi mai publica impresiile despre cărţi a iscat atunci îndelungi discuţii privind “subsolul” blogosferei româneşti.

“Hărţuială, jigniri, ameninţări, calomnii. Aşa funcţionează unii, ştiu. Şi n-am ce să fac, nu pot să mă apuc să mă lupt cu unul şi cu altul, să atac la rândul meu – nu pentru asta sînt făcută şi nu cu asta vreau să-mi ocup timpul. Vreau cărţi frumoase şi oameni decenţi în viaţa mea”.

Ulterior, într-un interviu, luciat conchidea:

“Să spunem doar că pseudonimul meu a fost interpretat drept anonimat, iar anonimatul interpretat drept ascunziş al unor terţe persoane. (…) A fost o copilăreală a unora care s-au jucat de-a detectivii şi au dus joaca asta până în pânzele albe, fără să se gândească la consecinţe, la faptul că nu e o joacă să pătezi numele unor oameni.”

“Terorista” nu se întoarce în lumea internetului românesc nici pentru glorie, nici pentru bani. Dacă voia glorie, ar fi continuat să scrie pe blog, în ciuda celor care se dădeau peste cap pentru a-i afla identitatea. Dacă voia bani, în presa centrală mai sunt redacţii de unde colaboratorii cu “brand” ridică sume frumuşele pentru câte-un text săptămânal.”

Număr de vizualizări :990


One Comment to “Despre cărţi, cu “terorista”, la ORA de Cluj”

  1. robert d. spune:

    Din pacate, la fel cum a fost atacata Terorista, ataca si ea uneori. Nu cred ca de un comportament de terorist avem nevoie in lumea culturala romaneasca. Poate insa a invatat ceva din tot ce i s-a intamplat si se va limita la recenzarea unor carti, nu la atacarea lor. Daca asa are de gand sa procedeze, adica corect si decent, ii urez succes!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro