“Orfani în Brooklyn” de Jonathan Lethem

oct. 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Leda-Grupul Editorial Corint, în colecţia “Leda Contemporan”, a apărut volumul “Orfani în Brooklyn” de Jonathan Lethem, în traducerea Irinei Negrea, roman distins cu National  Book Critics Award 1999 şi Gold Dagger Aard 2000. Volumul a fost declarat “Cel mai bun roman al anului 1999” de The New York Times, Paris Review, Esquire, McSweeney’s şi Tin House.

Lionel Essrog este măscăriciul Brooklynului, un orfan pe care impulsurile sindromului Tourette de care suferă îl fac să latre, să numere şi să masacreze limba engleză în cele mai surprinzătoare şi originale moduri. Împreună cu trei veterani de la Orfelinatul pentru băieţi St Vincent, el munceşte pentru agenţia de detectivi a măruntului mafiot Frank Minna. Dar viaţa fără Frank Minna, charismaticul Rege al Brooklynului, ar fi de neimaginat, prin urmare cui îi pasă dacă sarcinile pe care acesta le încredinţează băieţilor sunt… ei bine, nu chiar legale. Însă când Frank este înjunghiat mortal, lumea lui Lionel este zgâlţâită din temelii.

Orfani în Brooklyn este un omagiu adus povestirii clasice cu detectivi, un roman absolut captivant, memorabil în recursivitatea sa şi total fascinant.

„O carte remarcabilă… Orfani în Brooklyn este, printre altele, o poveste despre orfani, o satiră a spiritului Zen din metropola newyorkeză şi o istorie detectivistă încărcată de mister.” (TIME OUT NEW YORK)

JONATHAN LETHEM, unul dintre cei mai inventivi şi apreciaţi scriitori americani contemporani, s-a născut la 19 februarie 1964, în Brooklyn, New York. Şi-a făcut debutul literar cu romanul Gun, with Occasional Music, o îmbinare de science-fiction şi scriere poliţistă, în anul 1994. Au urmat alte trei alte opere SF – Amnesia Moon (1995), As She Climbed Across the Table (1997) şi Girl in Landscape (1998). În 1999 a cunoscut un succes răsunător odată cu publicarea romanului Motherless Brooklyn (Orfani în Brooklyn), distins cu prestigiosul National Book Critics Circle Award. Declarat cel mai bun roman al anului 1999 de publicaţiile Esquire, McSweeney’s, Tin House, The New York Times şi Paris Review, i s-a acordat şi Gold Dagger Award pe anul 2000. În 2003, un nou roman, The Fortress of Solitude, este foarte bine primit de public şi critică, figurând pe lista de bestselleruri a ziarului New York Times şi fiind nominalizat la International IMPAC Dublin Literary Award. În anul 2005, Lethem câştigă o bursă din partea Fundaţiei McArthur. Lista scrierilor sale continuă cu You Don’t Love Me Yet (2007) şi Chronic City (2009). Volume de scurte povestiri, non-ficţiune şi scenariile de film se adaugă operei sale atât de variate ca stil şi genuri literare.

Număr de vizualizări :1602


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro