spot_img

Note de călătorie: Belgia şi Bruxelles

Scriitorul şi istoricul literar Corneliu Vasile a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un text evocator despre călătoriile domniei sale în Belgia. Redăm în cele ce urmează textul primit la redacţie.

Dacă privești harta Europei, imediat remarci similitudinile dintre Belgia și România, una cu litoral la Marea Nordului, la vest, cealaltă cu Marea Neagră, la est. Chiar și contururile lor seamănă, poate că Belgiei îi lipsește…Oltenia!, iar provincia belgiană Luxemburg se învecinează, la răsărit, cu statul  Marele Ducat al Luxemburgului, așa cum Moldova se învecinează, la Prut, cu statul  Republica Moldova.

Belgia este un regat, compus din provinciile francofone (valone) la sud și flamande la nord. Capitala, Bruxelles, aflată în interiorul  Brabantului  flamand, este în confederație cu Walonia francofonă, dar numele străzilor, firmelor, instituțiilor sunt bilingve, în franceză și în flamandă. Câteva  provincii poartă același nume, chiar dacă, din punct de vedere administrativ, aparțin unor regiuni (flamandă, valonă) sau state diferite: Limburg, în Belgia și în Olanda, Brabantul valon și flamand, Hainaut și în Franța, la fel Luxemburg.

Belgia este una dintre cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene, alături de Olanda, Luxemburg, Italia, Franța și Germania, și găzduiește sediile unor importante instituții și organisme ale democrației: Parlamentul European, sediul NATO etc. Capitala țării are aproximativ un milion de locuitori, două aeroporturi, Charleroi la sud și Zaventem la nord, numeroase parcuri, muzee, canale navigabile, linii feroviare, gări, linii de metrou, autobuze și tramvaie, dispuse în multe zone pe mai multe niveluri subterane.

Ca și România, Belgia este, în mentalitatea colectivă, sora mai mică, dar mai apropiată geografic, a Franței, prin istorie, cultură și limbă.

La Bruxelles, am vizitat mai multe cartiere sau comune componente, muzee,  m-am înscris la biblioteca regală, am văzut cartierul european Schuman, Parc du Cinquantennaire,  Manniken Pis, vasta grădină botanică, monumentul tehnicii, Atomium și Mini-Europe, cea mai lungă stradă comercială din lume, Rue Neuve, cu magazine ale firmelor C &A, H &M, City 2,Eski, malluri, târguri săptămânale, expoziții. Orașul are muzee ale ciocolatei, considerată cea mai bună din lume, ale dantelei, ale berii etc.

După Bruxelles, care este capitala regatului și nodul aerian, rutier și feroviar cel mai important, atât pentru liniile interne, cât și pentru cele către Paris, Amsterdam, Koln, Londra (prin Eurotunel), al doilea oraș, ca mărime, cu o jumătate de milion de locuitori, , este Anvers sau Antwerpen, în flamandă , unul dintre cele mai mari porturi maritime din lume, situat în Flandra,  la  Marea Nordului, mare  centru cultural și comercial.

Liege este un alt centru cultural valon, ca și Mons, Namur  și Arlon, orașe cu zone comerciale dezvoltate, cu catedrale impunătoare, muzee și oferte atractive pentru turiști.

Hasselt, Leuven, Louvain în franceză, Gent, Brugges și Oostende sunt orașe frumoase ale Flandrei, la fel centre comerciale și comerciale pline de strălucire cu , monumente, magazine, animație.

Belgienii sunt firi sociabile, cu care poți să te înțelegi foarte bine, indiferent de unde vii sau ce limbă vorbești, și ești avantajat dacă vorbești franceza, olandeza sau engleza. Orașele belgiene au catedrale, muzee, monumente, expoziții și alte manifestări cunoscute publicului prin agenda culturală.Ele evocă evenimente și personalități marcante ale istoriei și culturii, legate de această țară: Victor Hugo, Rubens, Napoleon Bonaparte, ducele de Wellington, pictorii James Ensor, Rene  Magritte,Van Gogh, sculptorul Jean-Marie Gaspar, aculptorul de origine română Ianchelevici, scriitorul Arthur Masson, regele Leopold, lupta de la Waterloo, lupta de rezistență, unificarea europeană ș.a.

În prezent, Belgia , țară modernă, implicată în toate problemele majore ale contemporaneității, la nivel regional, european și mondial, oferă nenumărate prilejuri de cunoaștere și bucurie turiștilor, fiind, în acealși timp, o poartă spre ale zări minunate pentru cei care doresc să afle, să se bucure de minunățiile naturii și de cele create de omenire de-a lungul timpului.

Corneliu Vasile

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508