Începe „Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?”

sept. 25th, 2011 | By | Category: Eveniment

Turneul naţional „Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarnieri”  începe luni, 26 septembrie 2011, la Târgu Mureş. Turneul va aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii, în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011, în şase oraşe din România. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă în permanenţă.

Liviu Prunaru, despre vioara Stradivarius pe care cântă acum: „Construcţia instrumentului a avut loc în 1694, era perioada „lungă” a lui Stradivari, adică cea în care făcea instrumente puţin mai lungi decât cele obişnuite, ceea ce adaugă un grad de dificultate interpretării… De ce?  Pentru că eu înainte am cântat pe un Guarneri, care era mult mai mic decât o vioară obişnuită şi a fost destul de diferit  atunci când  am trecut pe acest Stradivarius care are 3 milimetri în plus şi a fost deja ajustat cu alti câţiva milimetri. Cânt de trei ani pe acesta vioară. Mi-a fost oferită de Orchestra din Amsterdam, Concertgebouw, să cânt pe ea atâta timp cât voi rămâne cu ei. Este un motiv foarte convingător…”

Gabriel Croitoru, despre vioara lui, Guarneri „Catedrala” din 1730. „Această vioară Guarneri care mi-a fost pusă la dispoziţie de Muzeul „George Enescu” pentru a cânta pe ea inclusiv în acest an în care se marchează 130 de ani de la naşterea lui Enescu, mi se pare deosebită. Ea are un pseudonim şi anume „Catedrala”, pentru că sunetul ei se aseamănă cu cel dintr-o biserică. Este absolut grozav. Sigur că vioara a fost necântată o perioadă destul de lungă, cam 50 de ani… Totuşi este minunată. Povestea a fost foarte simplă. Înainte de a muri, Enescu, locuind la Paris în perioada respectivă, i-a dat viorile care îi aparţineau lui Menuhin, care, după un an de zile le-a returnat pe toate, mai puţin un Stradivari pe care l-a păstrat. Aceste instrumente au ajuns în ţară prin Maruca, fosta soţie a lui George Enescu, care le-a donat muzeului, împreună cu clădirea în care se află  şi astăzi Muzeul Enescu. De atunci, practic, vioara a stat necântată împreună cu celelalte, desigur, foarte bine păstrate în seif. Din punctul acesta de vedere chiar aş zice că este mult mai bine întreţinută decât cealaltă, respectiv decât Stradivariusul care a fost în folosinţa maestrului Voicu şi faptul că instrumentul a revenit în circuitul muzical este un punct câştigat. Sper să am ocazia sa cânt cu el cât mai mult timp.”

Pianistul Horia Mihail: „Muzica pe care o vom prezenta nu implică pentru public un grad prea avansat de familiarizare cu noţiunile muzicale, ci poate fi ascultată foarte uşor de către oricine. Din punct de vedere al marketing-ului, acest aşa-zis „duel” cred că va atrage foarte mulţi spectatori în cele şase săli de concert în care vom evolua. Cele două viori trebuie privite în primul rând ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate şi nu pot fi reproduse niciodată. Valoarea celor doi violonişti recomandă acest turneu, dar şi faptul că un astfel de concept este o premieră poate chiar la nivel mondial, cu siguranţă la nivel naţional. În plus, programul va fi foarte incitant şi foarte interesant, uşor de ascultat, plăcut. Diferenţele dintre aceste două opere de artă, Stradivari şi Guarneri, vor putea fi sesizate în aceeaşi seară, în acelaşi spaţiu, cele două instrumente fiind mânuite de doi mari violonişti născuţi în România.”

Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef Radio România Cultural şi promotor al turneului afirma : “Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru nu reprezintă doar istoria viorilor lor celebre, viori pe care cântă în acest moment prin generozitatea unor susţinători privaţi sau publici ai culturii europene. Cei doi reprezintă două faţete ale unor istorii de viaţă, ale unor opţiuni diferite pentru a duce mai departe o vocaţie şi o misiune ce ascunde un efort pe care puţini dintre cei aflaţi în sala de concert îl pot intui. Pe scenele din Tg. Mureş, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova vor urca simultan în această toamnă trei muzicieni născuţi în România. Unul care a plecat din ţară şi continuă să trăiască şi să activeze în Europa – Liviu Prunaru, un altul care a plecat pentru o perioadă şi apoi a revenit – Horia Mihail şi un al treilea care a părăsit România doar pentru perioada scurte, pentru cursuri, concursuri sau concerte – Gabriel Croitoru.”

Programul turneului:

–                      26 septembrie, Tg. Mureş, Palatul Culturii

–                      28 septembrie, Braşov , Cercul Militar

–                      30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio

–                      3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)

–                      4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol

–                      6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători : Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo.

Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN

Coproducători : TVR 3 şi Radio România Regional.

Partener principal: Muzeul Naţional « George Enescu » în anul aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Număr de vizualizări :1200


One Comment to “Începe „Duelul viorilor – Stradivarius sau Guarnieri?””

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro