„Până la căderea nopţii”, cel mai recent roman al lui Michael Cunningham

sept. 8th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom”, a apărut „Până la căderea nopţii”, noua carte a lui Michael Cunningham, în traducerea de excepţie a lui Rareş Moldovan (Premiul pentru Traducere acordat de U.S.R. la ediţia de anul acesta a Premiilor Asociaţiei). Cartea ia în discuţie teme esenţiale: felul cum alegem să ne trăim vieţile, semnificaţia frumosului şi rolul pe care îl ocupă dragostea în existenţa umană.

Michael Cunningham este cunoscut cititorilor de pretutindeni datorită romanului „Orele”, ecranizat în 2002 de Stephen Daldry, cu Meryl Streep, Nicole Kidman şi Julianne Moore în rolurile principale.

„Nu poţi să citeşti acest roman fără să te gândeşti că în fiecare picătură de apă, în fiecare comentariu apărut pe neaşteptate, în conturul graţios al unei banale vaze stă o întreagă lume de semnificaţii. Romanul lui Cunningham este o adevărată meditaţie asupra frumuseţii.” (Boston Globe)

„Pe alocuri amar, dar îndrăzneţ şi expansiv în punctele lui de forţă, romanul lui Cunningham oferă imaginea inedită a minţii unui bărbat, o radiografie a unei structuri acutizate, cinice, autodistructive când nu face apologia egotismului.” (More)

„În cel mai dens roman al său, un imn al creativităţii umane, Cunningham împleteşte eroticul cu esteticul, pentru a orchestra acordurile fine ale crizei sufletului; scriitorul american se inspiră aici din Henry James şi Thomas Mann, dar şi din meditaţiile picturale ale lui Agnes Martin ori din îndrăznelile lui Damien Hirst. Rezultatul este o poveste misterioasă, spirituală, intimă a frumuseţii şi a dorinţei, a dragostei şi senectuţii.” (Booklist)

Michael Cunningham s-a născut în 1952 în oraşul Cincinnati, statul Ohio. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece în Pasadena, California. Studiază literatura şi pictura la Stanford University, după care se înscrie la cursurile de creative writing de la Iowa. Publică mai multe povestiri în reviste literare de prestigiu, precum The Atlantic Monthly, Redbook, Esquire sau The Paris Review. Romanul său, „O casă la capătul lumii” (1990), se bucură de aprecierea criticii, care nu se va dovedi la fel de favorabilă şi în privinţa următoarei cărţi, „Carne şi sânge” (1995), saga unei familii greceşti. Romanul „Orele” (1998) cunoaşte însă un succes răsunător, fiind distins, un an mai târziu, cu Premiul Pulitzer şi PEN/Faulkner Award. În colecţia „Biblioteca Polirom” au mai apărut în traducere romanele „Orele” (2003, 2011), „O casă la capătul lumii” (2005) şi „Zile exemplare” (2006).

Număr de vizualizări :1878


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro