spot_img

“Dominic Stanca – Studiu monografic” de Livia Ciupercă

Joi, 22 septembrie 2011, ora 13.30, la MNLR va avea loc lansarea volumului Dominic Stanca – Studiu monografic” de Livia Ciupercă, Editura Universalia. Evenimentul este realizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Editura Universalia. Invitaţi: acad. Eugen Simion; Doina Uricariu; Sorana Georgescu Gorjan;  Zorina Regman; Radu Coroamă; Lucian Chişu.

Studiul monografic “Dominic Stanca” realizat de Livia Ciupercă şi tipărit la Editura Universalia (Bucureşti, 2011, prefaţat de poeta Doina Uricariu), se doreşte un omagiu în memoria scriitorului român Dominic Stanca, la cei 85 de ani de la naşterea sa; un elogiu adresat înaintaşilor ardeleni care au păstrat flacăra vie a iubirii de Neam şi Ţară  (observând că prin opera lui Dominic Stanca, eroii neamului românesc sunt evocaţi cu emoţie şi profundă responsabilitate artistică); o invitaţie adresată intelectualităţii româneşti de a readuce în actualitate activitatea „Cercului Literar de la Sibiu”, a generaţiei numită „post-maioresciană” şi „post-lovinesciană” care a revigorat prin „manifestul” şi prin toată activitatea sa, un program etic şi estetic, în care pulsează prietenia şi solemnitatea spirituală, simţul patriotic şi conştiinţa valorilor pure.

Poet, prozator, dramaturg şi eseist, DOMINIC STANCA (1926-1976) se încadrează, ca scriitor, în linia „Cercului Literar de la Sibiu” – grupare literară care, încă din 1941, va susţine criteriul estetic în creaţia şi judecata literară. La această adevărată „şcoală a prieteniei spirituale” (Cornel Regman), Dominic Stanca a înţeles că poetul adevărat „inovează” şi se impune „organic înfipt în solul culturii sale” şi nu va putea „rodi” decât „alimentat de sevele subterane” ale tradiţiilor strămoşeşti, aşa după cum pledează unul dintre primii „esteţi” cerchişti, Şt. A. Doinaş.

Nepotul patern al lui Avram Stanca (1844-1916), preot protopop al Beriului istoric, patriot şi ziditor de Şcoală Românească (1877, la Petroşeni), Dominic Stanca a creat un adevărat cult pentru locurile sfinte, de jertfă şi de destin viscolit, iar volumele sale „Hurmuzul jupâniţei” (1968), „Pentr-un hoţ de împărat” (1968), „Itinerar dacic” (1972) o dovedesc cu asupra de măsură, având în vedere, mai ales, masivul volum postum „Timp scufundat” (1981), care cuprinde toată proza scriitorului.

Fiu al prof. dr. Dominic Stanca (1892-1989), ctitorul Spitalului de Femei (Cluj) şi scriitor memorialist (autor al romanului istoric „Între două fronturi”, 1935), Dominic Stanca a înţeles că istoria rămâne tema fundamentală, invincibilă în faţa oricărui val al politicului (mai ales, într-un timp de mare cumpănă istorică). Încercările sale dramatice, multe rămase în manuscris, se cer recuperate, publicate şi judecate estetic. Ele vor scoate la lumină o altă faţetă, necunoscută a scriitorului Dominic Stanca, acum, la cei 85 de ani de la naşterea sa.

În creaţia scriitorului-actor Dominic Stanca, partea cea mai generoasă o reprezintă poezia, acea stare de intimitate, de armonie divină, de „pace sihastră”, cu ton de litanie sau de meditaţie melancolică, unduire senină spre „o lume albastră”, „tăcere” imaculată, în care cuvântul devine „prund”, spasm viscolit, în perpetuă confruntare cu verbul-sonoritate a logicului, învăluire perpetuă prin faldurile emoţiei estetice. Poetul Dominic Stanca s-a format la umbra unor mari poeţi, şi nu întâmplător el este numit al patrulea poet al Cercului Literar de la Sibiu, recunoscând în creaţia sa acel filon melodic ancestral ce tresaltă-n ritm duios, metaforic,  individualizându-l şi conferindu-i o aoreolă specifică. În acest sens, avem în vedere volumul postum  Un ceas de hârtie (1984) – care însumează toată poezia scriitorului omagiat astăzi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508