spot_img

Spectacole ONB, la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului „George Enescu”

În perioada 1-25 septembrie 2011, la Bucureşti se va desfăşura cea de-a XX-a ediţie a Festivalului „George Enescu”. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului internaţional „George Enescu” reprezintă un eveniment de anvergură şi pentru Opera Naţională Bucureşti. Anticipând sărbătorirea a 90 de ani de la înfiinţare (8 decembrie 1921 – spectacolul inaugural), teatrul liric bucureştean va avea o importantă participare în cadrul manifestării. Şase reprezentaţii extraordinare (cinci spectacole de operă şi unul de balet), dintre care două premiere mult aşteptate de publicul meloman: „Lohengrin” şi „Oedipe”, vor marca prezenţa Operei Naţionale Bucureşti în festival.

Pe 3 şi 6 septembrie 2011 vor avea loc primele două reprezentaţii ale operei „Lohengrin” de Richard Wagner, titlu ales în directă legătură cu aniversarea celor 90 de la înfiinţarea Operei, când spectacolul inaugural a fost cu acelaşi titlu liric, interpretat atunci sub bagheta lui George Enescu însuşi. Inspirată dintr-o poveste mitologică din foclorul german, opera „Lohengrin” este una dintre creaţiile care solicită cel mai mult colectivul unui teatru liric şi impune un înalt standard de calitate artistică, montarea lucrării reprezentând o sărbătoare în sine pentru orice operă din lume. Regia spectacolului îi aparţine lui Ştefan Neagrău, scenografia Adrianei Urmuzescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Mandeal. Producţia este coordonată artistic de Cătălin Ionescu-Arbore. Cele două reprezentaţii din Festivalul Enescu se vor bucura de participarea unor reputaţi invitaţi din străinătate, soliştii Johan Botha (rolul titular), Emily Magee (Elsa) şi Petra Lang (Ortrud).

Pe 15 septembrie 2011, melomanii sunt invitaţi la premiera unei noi montări a celei mai importante creaţii lirice româneşti: „Oedipe” de George Enescu. Actuala montare este în regia Andei Tăbăcaru Hogea şi scenografia Vioricăi Petrovici. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare, iar coregrafia este concepută de Răzvan Mazilu. Povestea personajelor inspirate din tragedia antică a lui Sofocle va prinde viaţă graţie artiştilor ONB, în rolurile principale remarcându-se Ştefan Ignat (Oedipe), Oana Andra (Iocasta), Horia Sandu (Tiresias), Pompeiu Hărăşteanu (Phorbas), Ionuţ Pascu (Creon), Ecaterina Ţuţu (Sfinxul), Valentin Racoveanu (Păstorul).

Miercuri, 21 septembrie şi vineri, 23 septembrie, ONB prezintă unul dintre spectacolele cele mai îndrăgite din repertoriul său, opera „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, cu invitaţi speciali în rolurile principale: Levente Molnar (rolul titular), Marius Brenciu (Lenski) şi Iveri Tamar (Tatiana). Conducerea muzicală îi va aparţine dirijorului Iurie Florea. Regia producţiei este semnată de Ion Caramitru. Toate spectacolele de operă se vor desfăşura cu participarea orchestrei şi corului ONB (coordonat de maestrul Stelian Olariu).

Seară de balet”, ultimul spectacol al Operei Naţionale Bucureşti în cadrul festivalului, eveniment prezentat în data de 24 septembrie 2011, este compus din trei lucrări create de doi dintre cei mai mari coregrafi ai lumii: George Balanchine („Vals fantezie” şi „Serenadă”) şi Jiří Kylián („Falling Angels”). Reprezentaţia se va desfăşura în interpretarea câtorva dintre cei mai valoroşi balerini ai ONB.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508