Vasile Ernu, câştigător al unei burse de creaţie European Writers and Translators in Residence Programme

iun. 16th, 2011 | By | Category: Proiecte

De curând, în urma unui concurs de proiecte, scriitorul Vasile Ernu a primit o bursă de creaţie în Sarajevo, fiind selectat din peste 150 de candidaţi care au participat la European Writers and Translators in Residence Programme. Alături de Vasile Ernu, pentru anul 2011, au mai fost selectaţi alţi cinci scriitori din Europa de Est: Arian Leka (Albania), Vladimir Jankovski (Macedonia), Barbara Marković (scriitoare sârbă, stabilită în Viena), Tomislav Marković (Serbia), Ana Đokić (Croaţia).

În cadrul bursei, Vasile Ernu va locui pentru o luna la Sarajevo, în toamna acestui an, timp în care va lucra la noua sa carte: „Acţiunea noii cărţi se desfăşoară în unul din oraşele de periferie ale Imperiului Ţarist, la începutul secolului XX, unde va avea loc un eveniment ce va schimba cursul acestui secol. Şi nu e vorba de revoluţii, războaie sau alte lucruri bine cunoscute. Există un loc şi un eveniment de la care va începe teribilul secol XX” (Vasile Ernu).

Programul European Writers and Translators in Residence se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, timp în care peste 12 finalişti din Europa de Est vor locui în Sarajevo şi vor lucra la noi proiecte culturale (fiecare pe o perioadă de o lună). Programul este coordonat de Fundaţia Traduki şi finanţat de organizaţii europene.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatur,  Suplimentul de Cultură şi Observator cultural. Este iniţiatorul şi coordonatorul revistei www.criticatac.ro.
A debutat cu volumul „Născut în URSS” (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010), care apare în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria. Cartea este în curs de apariţie la Claroscuro din Polonia şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
In 2009 publică la editura Polirom volumul „Ultimii eretici ai Imperiului”, în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia şi Editura Hacca din Italia. In 2010 publică, în colaborare cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc” (editura Polirom).

Număr de vizualizări :1323


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro