“Student la Chişinău” de Mihail Vakulovski, primul rockman din trilogia “Tovarăşi de cameră”

iun. 11th, 2011 | By | Category: Carte in lucru

În curând, la Editura Cartea Românească va apărea, în colecţia “Proză”, volumul “Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău” de Mihail Vakulovski. Un anti-bildungsroman existenţial, de o sinceritate dezarmantă, scris într-un limbaj viu, autentic, cu elemente de roman epistolar, realist, istoric, naturalist, despre o lume plină de forţă şi culoare.

“Student la Chişinău” de Mihail VAKULOVSKI este  primul rockman din trilogia “Tovarăşi de cameră”. O trilogie prin care trece Prutul, odată cu anii de ucenicie ai studentului Hai – anii marilor schimbări social-politice din Estul Europei cu efectele lor imprevizibile, supuse capriciilor istoriei. Amestecul de umor, ironie şi realitate brută neîndurătoare – uneori lipsită de pudoare dar niciodată gratuit – descrie rostogolirea acestui rockman colţuros peste graniţele de cuvinte şi forţa lui subtilă de celebrare a vieţii.

“Prima variantă a rockmanului „Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău” a fost terminată acum 15-16 ani, în partea cealaltă a Prutului (care trece prin trilogie), dar la fiecare re-lectură mă lăsam în voia personajelor şi intram fascinat în jocul & lumea lor intensă şi plină de viaţă. Riscam să (re)devin unul dintre ele, aşa că am hotărât (pe neprins de veste şi pentru ele, şi pentru mine) să le re-dau vieţii, refăcând iar şi iar manuscrisul (astfel intrând din nou în atmosfera naraţiunii) şi trimiţându-l la editură. Rockmanul a fost scris cu multă plăcere şi sper ca lectura să fie aşijderea!” (Mihail Vakulovski)

Mihail Vakulovski a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, şi, din 2002, este doctor în filologie la Universitatea Bucureşti cu o teză coordonată de Nicolae Manolescu. Autor al volumelor de poezie: Nemuritor în păpuşoi, Ed. Arc, 1997; ed. a II-a, Ed.Vinea, 2006, Caiet cu zmei de care n-am mai ridicat niciodată nici măcar în copilărie (grafică: Dan Perjovschi) şi TU, cu Al. Vakulovski, Biblioteca de Poezie, 2002, Tatuaje, Ed. Vinea, 2003, odada, Ed. Vinea, 2004,  ed. a II-a, 2009, Piatra lui Sisif sub limba lui Demostene, Ed. Pontica, 2005, ИЛЬ ПЛЁ, Biblioteca Argeş, 2006, Autobiografie, Biblioteca Stare de Urgenţă, 2009. A mai publicat: Nicolae Manolescu (monografie, Ed. Aula, 2000), Holocaustul evreilor români (Din mărturiile supravieţuitorilor) (istorie recentă, Ed. Polirom, Iaşi, 2004), nEUROCHIRURGIE (teatru, Ed. Vinea, 2010,), Portret de grup cu generaţia „optzeci” (Poezia) (critică literară, Ed. Tracus Arte, 2010), Tiuk! (antologie de proză Klu), 2010. Premiul US din Md & Premiul SOROS (1997), Marele Premiu Underground Literar (2001), Premiul Zona alternativă (2002), Premiul Tomis pentru cel mai bun traducător (Constanţa, 2008), premiul Timpul pentru critică literară (2010). Membru ASPRO şi al US din Md. Fondator al revistei Tiuk!,  cu Al. & Carmina Vakulovski şi Dan Perjovschi. Blog: http://vakulovski.livejournal.com/. Redactor-şef la revista Zile şi Nopţi, redactor la Sunete şi realizator al revistei Tiuk!

Număr de vizualizări :1539


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro