“Statele lumii contemporane” de Şerban Dragomirescu şi Radu Săgeată

iun. 2nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Corint a apărut volumul Statele lumii contemporane” de Şerban Dragomirescu şi Radu Săgeată. Prin structura şi volumul larg de informaţii recente, lucrarea are o largă arie de adresabilitate, fiind utilă atât specialiştilor, elevilor, studenţilor, cât şi celor care călătoresc, publicului larg, interesat de cunoaşterea modificărilor din lumea contemporană.

“Statele lumii contemporane” îşi propune să evidenţieze principalele caracteristici geografice, istorice şi economico-sociale ale statelor lumii, în contextul profundelor mutaţii care au loc în perioada contemporană.

Prima parte a lucrării este consacrată unor aspecte teoretico-metodologice care privesc statul ca sistem geografic şi social-politic, alcătuit din teritoriu şi populaţie, capitala ca nucleu politic al statului şi graniţele ca organism periferic al acestuia, tipurile de state şi caracteristicile lor.

Lucrarea este o radiografie a tuturor entităţilor statale din lume la începutul celui de-al doilea deceniu al mileniului trei, folosind indicatori semnificativi, compatibili, din cele mai recente surse statistice ONU, corelate cu lucrări similare, de prestigiu, din literatura internaţională de profil.

Centrul de greutate îl reprezintă monografiile regionale, alcătuite la nivelul fiecărui stat şi structurate în patru secţiuni: date generale, cadrul natural, repere istorice şi repere socioeconomice. Fiecare dintre cele 193 de state este precedat, în policromie, de câte o schiţă de hartă şi de simbolistica statului respectiv (drapel şi stemă).

Într-o cuprinzătoare addenda se prezintă ierarhizarea ţărilor din plutonul fruntaş, dar şi din cel codaş, la câţiva indicatori cu pondere în departajarea statelor.

Număr de vizualizări :1756


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro