Literatura de azi, cu prozatorul Dan Lungu şi traducătorul Florin Bican

mai 1st, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 2 mai 2011, ora 21:30, TVR Cultural va difuza o nouă ediţie a emisiunii “Literatura de azi”, moderată de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Invitaţii acestei ediţii sunt prozatorul Dan Lungu şi traducătorul Florin Bican. Producător: Carmen Dăncescu.

„Aşa cum numai el ştie s-o facă, Dan Lungu, cel mai popular prozator al generaţiei lui, m-a câştigat încă o dată”, a scris criticul literar Daniel Cristea-Enache în cronica din „Observator Cultural” despre romanul “În iad toate becurile sunt arse”, recent apărut la Editura Polirom.

„Dan Lungu este cel mai de succes scriitor român în străinătate, alături de Mircea Cărtărescu şi Gabriela Adameşteanu”., a spus Florin Bican.

„Rareori spun că sunt scriitor, sună ca şi cum m-aş lăuda. Am o sensibilitate pentru lumile vulnerabile, pentru marginali, minoritari, excluşi. Fiinţele fragile şi sucite, care pun mereu în chestiune realitatea normativă, se bucură de simpatia mea”, a spus Dan Lungu în „Suplimentul de cultură”.

Scriitorul a afirmat că fără sprijinul editorului său român şi al Institutului Cultural Român cariera sa internaţională n-ar fi existat, fapt exemplificat şi de coordonatorul programului ICR de training pentru traducători, Florin Bican. Din 2006, prin acest program de traduceri,  au apărut în străinătate 250 de titluri din literatura română, majoritatea aparţinând scriitorilor contemporani şi autorilor interbelici. Spania şi Italia sunt cele mai interesate de literatura română, urmate de Polonia, Bulgaria şi, mai recent, Turcia. Spaţiile în care cărţile româneşti suscită un interes în creştere sunt Franţa şi Germania, a exemplificat Florin Bican.

Număr de vizualizări :1901


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro