Ion Caramitru dezbate despre “Limitele aşteptării”, la Londra

mai 18th, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 19 mai 2011, ora 19:00, la Fundaţia Raţiu/Centrul Cultural Românesc (Manchester Square, 18 Fitzhardinge Street, Londra), în cadrul programului Culture Power, Ion Caramitru va dezbate despre “Limitele aşteptării”. Întâlnirea este găzduită de dr. Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE). Conferinţa va fi urmată de o sesiune de dialoguri cu publicul.

“În februarie 1992, am fost invitat la Londra de Mark Fisher, Ministru al artelor din partea opoziţiei laburiste, pentru a susţine o conferinţă în Parlamentul Britanic, alături de Umberto Eco şi Günter Grass. Evenimentul era organizat în colaborare cu Fundaţia Paul Hamlyn. Am scris şi am vorbit despre România şi istoria ei recentă şi despre proiectele mele. De curând, în cadrul conferinţelor organizate de Teatrul Naţional Bucureşti, mi-am intitulat conferinţa Limitele aşteptării (When do We Want It? Now!) şi mi-am dat seama că ce spuneam în 1992 este, din păcate, încă relevant.“ (Ion Caramitru)

„În partea de lume de unde vin, o generaţie care s-a născut şi a trăit captivă în propria ţară a înţeles că salvarea nu poate veni decât prin cultură. Pentru a depăşi o puternică sezație metafizică de frică, această generaţie a legat prietenii adânci şi de durată, a citit cărţi, a mers la teatru, a făcut eforturi foarte mari ca să înveţe limbi străine […] Privind acum în urmă, de ce toate acestea îmi amintesc de Gogol, Dostoievski, Swift? De ce, într-o epocă a minciunii şi compromisului, am simţit nevoia să ma retrag în lumea teatrului? Poate pentru că acolo totul pare posibil? […] Îmi amintesc că acum câţiva ani, într-un interviu, am răspuns la întrebarea: Ce înseamnă teatrul pentru dumneavoastră? cu replica: O şansă de a supravieţui.“ (Fragment din conferinţa susţinută în 1992 la Londra, în Camera Comunelor a Parlamentului britanic).

Ion Caramitru, distins cu Ordinul Imperiului Britanic (OBE), este actor, director general al Teatrului Naţional din Bucureşti (din iunie 2005), preşedinte al Uniunii Teatrale din România, UNITER, fost vicepreşedinte al României post-revoluţionare (1990), director al Teatrului Bulandra din Bucureşti (1990-1993) şi Ministru al Culturii (1996-2000).

Un apreciat actor de teatru şi film şi director de teatru, Ion Caramitru a jucat o paletă largă de roluri, de la Hamlet și Edward al III-lea, până la roluri principale şi secundare în filme româneşti, britanice şi hollywoodiene. Producţia Teatrului Bulandra cu Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu, prezentată în 1990 pe scena National Theatre London, a fost primită cu entuziasm atât de public, cât şi de critici.

Număr de vizualizări :961


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro