“Dragostea Florii-de-Bujor” de Lisa See

mai 24th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura RAO, în colecţia “Biblioteca RAO”, a apărut volumul “Dragostea Florii-de-Bujor” de Lisa See, în traducerea lui Graal Soft. Dragostea Florii-de-Bujor are la bază povestea adevărată a trei femei din secolul al XVII-lea din China, care s-au căsătorit cu acelaşi bărbat, imediat una după cealaltă. Aceste trei femei au scris împreună prima carte, “The Three Wives’ Commentary”, o lucrare de critică literară despre opera “Pavilionul Bujorului”. La acea vreme, femeile din China aveau voie să citească opera, dar nu şi să o vadă dramatizată. În secolul al XVII-lea, China avea cele mai multe scriitoare publicate comparativ cu restul lumii. Lisa See a fost fascinată de această descoperire şi a hotărât să reînvie povestea lor. “Pavilionul Bujorului” a fost prima operă de ficţiune din istoria Chinei, în care eroina, o fată în vârstă de şaisprezece ani, şi-a hotărât singură destinul.

Povestea volumului “Dragostea Florii-de-Bujor” se desfăşoară în China, în secolul al şaptesprezecelea. Floare-de-Bujor are aproape şaisprezece ani şi, ca toate fetele de vârsta ei, a fost deja promisă în căsătorie de către familie unui bărbat despre care ea nu ştie nimic, nici măcar numele. De ziua ei, tatăl său, un om foarte luminat pentru timpul său, îi oferă ca dar o reprezentaţie după o operă clasică din literatura chineză, „Pavilionul Bujorului”, carte care pare să reflecte soarta tinerei fete. Deşi fetele nemăritate nu au voie să iasă în public, vor vedea reprezentaţia de după un paravan. Acesta este momentul când Floare-de-Bujor se îndrăgosteşte de un tânăr distins şi foarte arătos.

Născută în 1955 la Paris, Lisa See este o scriitoare americană cu ascendenţă chineză. Şi-a petrecut o mare parte din viaţă la Los Angeles, în special în Chinatown, ocupându-se de organizarea multor evenimente culturale menite să sublinieze importanţa acestui oraş şi a celebrului său cartier. Printre distincţiile şi premiile primite se numără şi cel de Femeia Anului oferit în 2001 de Organizaţia Femeilor Americane de Origine Chineză. Lisa See a fost întotdeauna intrigată de poveştile pierdute, uitate sau ascunse în mod deliberat, întâmplări petrecute în trecut sau în lumea de azi. În prezent, Lisa See locuieşte la Los Angeles.

Număr de vizualizări :2053


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro