spot_img

“Literatura română contemporană 2010-50 de autori români din toate generaţiile” se lansează la Iaşi

Miercuri, 6 aprilie 2011, ora 18:00, la librăria Avant-Garde Librarium (Str. Lăpuşneanu, nr. 16, Iaşi), va avea loc lansarea numărului-antologie al revistei Echinox: “Literatura română contemporană 2010-50 de autori români din toate generaţiile”. Lansarea va fi urmată de lecturi publice susţinute de Dan Coman, Florin Partene, Marin Mălaicu- Hondrari, trei dintre autorii publicaţi în antologia revistei. Discuţiile vor fi moderate de Bogdan Odăgescu, redactor-şef al revistei Echinox. Evenimentul este organizat împreună cu revista Echinox.

Dan Coman este autorul romanului « Irezistibil » apărut recent la Cartea Românească. A debutat cu volumul « anul cârtiței galbene », 2003. Au urmat volumele « ghinga », 2005 și « Dicționarul Mara », 2009. În 2004 obține Premiul Național de poezie „Mihai Eminescu” pentru debut și Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. În anul 2010 a primit Premiul Radio România Cultural pentru poezie. Poemele sale sunt prezente ȋn antologii din România, Suedia, Franța, Serbia, Ungaria, Slovenia, Canada.

Marin Malaicu-Hondrari a publicat la Cartea Românească romanele “Cartea tuturor intențiilor” și “Apropierea” – nominalizat la premiile Radio România Cultural și Observator cultural pe anul 2010.  A publicat volumul « Zborul femeii pe deasupra bărbatului », Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2004. Cartea a obținut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. In 2006 a publicat «Cartea tuturor intențiilor», Editura Vinea, București. A tradus poezie din limba spaniolă pentru revista LiTerra.

John Florin Partene a apărut ȋn volumul colectiv «Camera», alături de Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari. Volumul “Reverenţa”, Editura Vinea, i-a apărut în 2007.

Printre cei care semnează ȋn antologie se mai numără și: Diana Adamek (Deșertul – fragment din Dulcea poveste a tristului elefant, Cartea Românească, 2011), Caius Dobrescu (Minoic – Capitolul III, Polirom, 2011), M. Duțescu (proză, Geamul închis, climatizarea pornită (fragment)), Letiția Ilea (poezie, o altă după-amiază / linişte / peste vechile răni / acum se vede), Dan Lungu (proză, În iad toate becurile sunt arse (fragment de roman), Stefan Manasia (poezie, Antwerpe), Maria Manolescu (teatru, Cercetătorii japonezi), Vlad Moldovan (poezie, Kelp / Timpuri moderne), O. Nimigean (poezie, eu unul aş prefera), Doina Ruști (proză, Amănunte pierdute), Ana Maria Sandu (proză, Rusoaica de la doi), Dan Sociu (proză, Vineri seara), Adi Schiop (proză, banane, coconuts, pasărea secretar), Octavian Soviany (poezie, *** / *** / ***), Robert Şerban (poezie, Faţă în faţă / Tata n-a fost eroul meu / O vedere de sus), Matei Vișniec (proză, Negustorul de începuturi de roman), Miruna Vlada (poezie, Povestea Bătrânilor-fără-moarte şi a Vieţii-fără-tinereţe (fragmente).

Echinox este revista de cultură a studenţilor de la Universitatea „Babeş-Bolyai”. Apare din decembrie 1968 și a fost fondată de Eugen Uricaru şi Marian Papahagi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508