“Vineri, 13” de Kjell Ola Dahl, noi întâmplări ale inspectorului-șef Gunnarstranda

apr. 15th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Trei, în colecţia Fiction Connection”, a apărut volumul Vineri, 13” de Kjell Ola Dahl, în traducerea Ilenei Cosgarea.

„Vineri, 13” este un roman care face parte din seria aventurilor pe care le trăiesc inspectorul-șef Gunnarstranda și asistentul său, Frank Frølich, de la poliţia din Oslo. Cărțile din această serie pot fi citite independent una de cealaltă.
Într-un stil poetic şi, totodată, plin de suspans, Kjell Ola Dahl face adesea referire în acest roman la istoria Norvegiei – o ţară în care victimele, criminalii şi chiar inspectorii de poliţie sunt bântuiţi de trecut, încercând să ajungă la un pact cu amintirile întunecate din perioada ocupaţiei naziste.

Vineri, 13 ianuarie. Peste capitala Norvegiei s-a lăsat un ger cumplit. Şi pentru Reidar Folke Jespersen aceasta va fi ultima zi. Bătrânul negustor de antichităţi îşi părăseşte locuinţa şi ia taxiul până la o cafenea. Câteva ore mai târziu, prin fereastra localului, îşi vede soţia intrând într-o clădire de pe cealaltă parte a străzii, unde locuieşte amantul ei. În dimineaţa următoare, Jespersen e găsit înjunghiat şi gol, așezat într-un fotoliu din vitrina magazinului său de antichităţi.
Inspectorii Frølich şi Gunnarstranda sunt chemaţi imediat la faţa locului. Singurele indicii pe care le au sunt un cod numeric scris cu cerneală pe corpul victimei, aţa roşie de la gâtul acesteia şi nişte obiecte dispărute care proveneau din al Doilea Război Mondial. Plus câţiva oameni extrem de mulţumiţi de vestea morţii lui Jespersen.
“Vineri, 13” îl confirmă pe Kjell Ola Dahl drept unul dintre cei mai buni scriitori de romane poliţiste de astăzi. Portrete elaborate, relaţii surprinzătoare şi dialoguri reuşite, toate dublate de o capacitate uriaşă de a crea suspans pe fiecare pagină – iată marile atuuri ale prozatorului norvegian. Şi, cel mai important, totul pare desprins din viaţă. Kjell Ola Dahl te transformă din cititor în martorul poveştilor sale complicate, sângeroase şi palpitante.
Kjell Ola a fost recompensat cu Riverton Prize și nominalizat la: The Glass Key, Brage Literary Prize și Martin Beck.

Număr de vizualizări :1109


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro