spot_img

“Ţipătul leneşului” de Sam Savage

În această săptămână Editura Polirom va oferi publicului cititor un nou roman al scriitorului Sam Savage, cunoscut datorită romanului de debut “Firmin. Aventurile unei vieţi subterane” (Polirom, 2008), un fenomen editorial tradus în peste 30 de limbi. Noul roman, “Ţipătul leneşului” va apărea în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia “Biblioteca Polirom”. Ţipătul leneşului” este cel de-al doilea roman al lui Sam Savage şi prezintă povestea lui Andy Whittaker, un protagonist al erei lui Nixon, a cărui existenţă avansează încet, dar sigur, spre limita disperării şi a nebuniei: plănuieşte un festival de literatură prezidat de Norman Mailer, în cadrul căruia doreşte să organizeze o paradă cu elefanţi, este unicul editor al gazetei Soap, o revistă literară ridiculizată de rivalii săi, soţia sa, Jolie, l-a părăsit, mama sa îşi dă duhul într-un azil, iar clădirile cu apartamente de închiriat pe care le-a moştenit de la tatăl său au ajuns în paragină prin eforturile unor chiriaşi de coşmar.

Principala activitate a lui Andy pare să fie scrisul: pune pe hârtie plângeri către nevasta care l-a părăsit, pretexte pentru a nu-şi vizita mama, respingeri usturătoare ale unor texte literare ridicole primite în vederea publicării, înştiinţări sarcastice în atenţia chiriaşilor săi, misive jalnice către o femeie cu care a avut o relaţie pasageră cu mult timp în urmă şi multe altele.

Romanul la care lucrează se transformă tot mai mult dintr-o parodie intenţionată, într-o înşiruire de fantasme jalnice şi dezlânate. Sentimentul propriei grandori, dar şi autocompătimirea devin din ce în ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafaţă de un comic şi absurd dezlănţuit, se întrevăd toate frustrările unui scriitor blazat şi însingurat.

„Scriitorilor, zgâriaţi-vă pe ochi. Dacă vreodata v-aţi simţit tentaţi să scoateţi capul din micul vostru orăşel de provincie şi v-aţi trimis poezelele să fie publicate, dacă aţi cunoscut vreodată sunetul greu al plicurilor de răspuns care vă dau peste bot sau dacă visul nemuririi literare nu vă dă pace, citiţi Ţipătul leneşului. Nimic nu poate fi mai descurajant.” (Guardian)

Sam Savage s-a născut în 1940 în Carolina de Sud şi a fost crescut sub dubla influenţă a pasiunii mamei sale pentru poeţii romantici englezi şi a credinţei neştirbite a tatălui în raţionalismul darwinian. La vârsta de 17 ani, s-a mutat cu familia îin Massachusetts, unde preferinţa pentru produsele contraculturii l-a făcut să se integreze perfect în atmosfera creată de generaţia Beat. „Pe vremea aceea încă mai puteai să fii un delincvent intelectual”, a declarat Savage într-un interviu.
Admis la Facultatea de Filozofie a Universităţii Yale, a abandonat-o în scurtă vreme, pentru a se înscrie într-un grup de protest împotriva armelor nucleare. După câţiva ani petrecuţi la Paris, s-a întors la Yale, unde a obţinut un doctorat în filozofie, apoi şi-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat într-un atelier de reparat biciclete în Cambridge, Massachusetts, după care s-a retras în Sud, unde a schimbat mai multe meserii (pescar, tâmplar şi tipograf, printre altele) şi a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i plăceau, şi fragmente de roman care-i făceau plăcere, dar nu ajungeau să-i fie publicate. Firmin. Aventurile unei vieţi subterane, romanul său de debut, a apărut în 2006, iar doi ani mai târziu a devenit revelaţia Târgului de Carte de la Frankfurt, ajungând să fie tradus în peste 30 de ţări.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508