spot_img

Nichita Stănescu, la 78 de ani de la naştere, evocat prin fotografii, lecturi şi mărturii ale prietenilor săi

Joi, 31 martie 2011, ora 18:00, la ceainăria Sala de Lectură (Calea Victoriei 126, Bucureşti), Fundaţia Teatrul ACT organizează un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei de fotografie „O după-amiază cu Nichita“ realizată de graficianul Tudor Jebeleanu şi scriitorii Florin Iaru şi Traian T. Coşovei, precum şi lansarea audiobook-ului „Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre scriitori şi literatură. Tablete şi interviuri (1969-1983)” , colecţia „Lecturi pe întuneric”, cu o prezentare de Paul Cernat, desene şi fotografii originale de Tudor Jebeleanu, Editura Casa Radio.

Din dorinţa de a dezvălui dimensiunea personalităţii lui Nichita Stănescu în viaţa culturii române, atât pentru contemporanii săi dar şi pentru cei mai tineri, evenimentul celebrează 78 de ani de la naşterea poetului, printr-o expoziţie de fotografii realizate acasă la Nichita Stănescu într-o după-amiază din primăvara lui ‘82, prin rostirea poemelor sale şi discuţii cu cei care l-au cunoscut.
Cum arată Nichita Stănescu în memoria generaţiei ’80 veţi putea descoperi timp de o lună la Sala de Lectură a Teatrului ACT, prin amabilitatea graficianului Tudor Jebeleanu, care a pus la dispoziţie, din fabuloasa-i arhivă personală, o serie de fotografii inedite cu Nichita Stănescu – „O după-amiază cu Nichita” (31.03 – 30.04.2011). Joi seara, autorii fotografiilor, Tudor Jebeleanu, Florin Iaru şi Traian T. Coşovei, vor împărtăşi publicului impresiile lor despre aerul acelei după-amieze, printre invitaţii lor regăsindu-se: pictorul Sorin Dumitrescu, scriitorii Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu şi mulţi alţi prieteni de-ai poetului.
Mărturiilor fotografice expuse li se va alătura şi vocea poetului sărbătorit, restituită de abumul intitulat „Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre scriitori şi literatură“, care conţine înregistrări din arhivele Radio România, realizate între 1969-1983. Proaspăta apariţie din recent inaugurata colecţie „Lecturi pe întuneric“ a Editurii Casa Radio reproduce de asemenea – în premieră absolută – detalii fotografice ale memorabilei „după-amieze cu Nichita“, precum şi desene semnate de Tudor Jebeleanu!

Înregistrările lui Nichita Stănescu la Radio din anii ’70-’80 reunite pe acest audiobook reprezintă un semnificativ document radiofonic. CD-ul conţine mărturii autentice ale unui artist care a meditat la modul cel mai serios asupra propriei creaţii şi a creaţiei poetice în general. Sunt, pe de-o parte, înregistrări ale poetului ce privesc literatura unor scriitori precum Eminescu, Sadoveanu, Arghezi, alte texte ce se opresc asupra relaţiei scriitor-public, scriere-oralitate, tradiţie-inovaţie sau clasic-modern, asupra importanţei experimentului şi a convenţiei, cât şi interviuri valoroase, realizate în mare parte de Ion Drăgănoiu (cum este şi cazul dialogului cu un prieten: Nicolae Breban). Create la sfârşitul anilor ’60, într-o epocă de maximă „destindere” ideologică a regimului comunist, interviurile nu datează absolut deloc. Dimpotrivă, impresionează prin normalitate intelectuală şi printr-o tinerească jubilaţie a ideilor. CD-ul conţine şi ultima înregistrare radiofonică cu Nichita Stănescu, „Măreţia lui Pârvan”, din 2 decembrie 1983.

Alte informaţii despre acest eveniment şi detalii despre concursurile cu premii din tirajul nou lansat, în emisiunile din săptămâna în curs, pe Radio România Actualităţi şi Radio România Cultural – „Espresso“, „Dimineaţa crossover”, „Texte și pretexte“, „Timpul prezent“, „Expresul de seară“.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508