spot_img

Doina Ruşti şi Petre Barbu, la atelierele “Cu cărţile pe masă”, în Italia

Scriitorii Doina Ruşti şi Petre Barbu vor participa la atelierele “Cu cărţile pe masă”, dedicate traducerii şi interpretării romanului românesc contemporan, organizate de Universitatea Sapienza din Roma şi Institutul Cultural Român.

Astfel, miercuri, 23 martie 2011, la Universitatea Sapienza din Roma (Dipartimento di Studi Europei, Americani e Interculturali, III pianno, Aula I, ora 14.00 – 16.00), va avea loc un prim workshop în cadrul căruia vor fi propuse spre dezbatere două texte ale Doinei Ruşti: cap. 14  din romanul “Zogru” (2006, Editura Polirom, 2010, Bonanno Ed., pentru traducerea în italiană, traducere de Roberto Merlo) şi povestirea “Cireşele din asfalt” (2008, în volumul colectiv “Farse, lacrimi şi o găleată de sânge”, Editura Limes, Cluj-Napoca). Workshopul va consta în lectura textelor, interpretare şi discuţii pornind de la geneza personajului Zogru şi relaţia sa cu personajele celorlalte romane, afinităţile cu “Omuleţul roşu” şi rolul experienţei trăite în construcţia ficţională.

Joi, 24 martie 2011 (Dipartimento di Studi Europei, Americani e Interculturali, III pianno, st. 21, ora 10.00 – 13.00), va fi propus spre lectură şi dezbatere un fragment din romanul “Blazare”  de Petre Barbu(Polirom, 2005). Workshopul va consta în lectura textelor, interpretare şi discuţii pornind de la geneza romanului, graniţa dintre biografie şi ficţiune (viaţa, copilăria, blocul, complexul comercial, anii ’70-’80 şi transfigurarea lor în roman), recuperarea istoriei recente prin ficţiune – soluţia autorului “prin sondarea sufletelor mutilate ale unor oameni care au ieşit dintr-o dictatură”.

Tot joi, 24 martie 2011 (între 16.00 – 18.00), va avea loc un atelier de traduceri literare, la care vor participa prof. Angela Tarantino, Università di Firenze şi Roberto Merlo, Università di Torino şi în cadrul căruia fragmentele de texte literare propuse  spre lectură şi dezbatere în primele două ateliere vor fi supuse procesului de traducere; vor avea loc discuţii legate de dificultăţile traducerii aplicate la textele respective; va alea loc confruntarea scriitorilor cu textele traduse.

Ionuţ Miloi (Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca) va face o prezentare biobibliografică a celor doi autori.

La workshopuri vor mai participa Luisa Valmarin (Sapienza Università di Roma), Sanda Cordoş (Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca), Dana Bleoca (Centrul Naţional al Cărţii – Institutul Cultural Român, Bucureşti).

Doina Ruşti, cunoscută mai ales prin romanul “Fantoma din moară” (Polirom, 2008), distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi nominalizat la alte patru premii importante, este considerată de critica literară o prozatoare de mare forţă epică. A mai publicat la Polirom: “Zogru” şi volumul de povestiri “Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti”. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sunt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană şi maghiară.

Petre Barbu (n. 1962) este absolvent al Facultatii de Mecanica Galaţi. Debutează editorial cu volumul de povestiri “Tricoul portocaliu fără număr de concurs”. Câştigă concursul de debut (la secţiunea roman) al Editurii Nemira cu “Dumnezeu binecuvântează America”, apărut în 1995. În 1998, îi apare romanul “Ultima tresărire a submarinului legionar”. Cunoscut şi ca dramaturg, cu piese montate la Bucureşti (Teatrul foarte mic) şi Târgu Mureş (Teatrul Naţional), precum şi cu numeroase piese nominalizate sau premiate de UNITER.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508