spot_img

“Poezia ca geometrie fantastă”: „101 poeme” de Radu George Serafim

Gabriel Rusu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro o recenzie la volumul “100 de poeme” de Radu George Serafim, “un autor care afirmă, în mod programatic, o poezie altfel decât cea promovată şi practicată astăzi”. Volumul a apărut în anul 2010, la Editura Biodova. Redăm, integral, recenzia domnului Gabriel Rusu:

“Faptul că omul este la mâna vremurilor îl acceptă poetul, îndeobşte cu nonşalanţă. Acel eu al său socio-politico-economico-monden înţelege să se plieze pe necesităţile unui prezent oarecare, pentru ca eul său celălalt, destinat a fi neasemenea prin creaţie, să supravieţuiască şi să conceapă. Însă adevărul de neocolit că omul se află sub călcâiul timpului, implacabilul concasor de anatomii şi reputaţii, este refuzat de poet, mai întotdeauna cu violenţă iraţională. În cazul său, frica ascuţită de moartea fizică, pe care o împarte cu semenii săi ce trec obişnuit prin lume, este dublată de spaima grozavă că nici urma spiritului lăsată în operă nu va dura pe vecie. Din această experienţă-limită emoţională se iveşte adesea o lirică a întrebărilor atroce despre condiţia umană.

Întocmai astfel sunt poemele din 101 poeme (Editura Biodova, 2010), volumul recent apărut al lui Radu George Serafim, un autor care afirmă, în mod programatic, o poezie altfel decât cea promovată şi practicată astăzi. Lirica lui pune în discuţie, eventual în dispută, avatarii limbajului. Pe de o parte, cuvintele sunt erodate de uzajul comun, din ce în ce mai grăbit şi din ce în ce mai pedestru, ajung să fie golite de sens. Pe de altă parte, în pandant contrar, cuvintele trebuie să fie dezgolite de veşmintele oratoriei calpe, ca să îşi regăsească un soi de nuditate retorică originară, aidoma formulelor sapienţiale ale celor din vechime, capabilă să impresioneze/ impulsioneze raţiunea şi sentimentul laolaltă. Iată câteva exemplificări, decupate din mini-seria Alegoriilor: „ (…) Atâtea replici fade sub măşti de cârpă lasă / mirosul strict şi aspru, de-alcool şi de tutun; / o fată doarme goală, culcată sub o masă / şi-n colivia strâmtă se zbate un lăstun.” (Alegoria teatrului); „ (…) Se-nfige în timp şi nepace / săgeata arcaşului orb; / tot puiul ieşit din găoace / se-mbracă în pene de corb.” (Alegoria drumului negru); „ S-alerge armăsarii până la cer, nebuni, / simţind cum pe la hamuri tu iarăşi îţi laşi mâna, / văzând că depărtarea începe-n zi de luni… / şi-aşa noua baladă cu soarele şi luna.” (Alegoria întoarcerii de la târg); „ Păsări negre, nevăzute o să-mi cânte înc-o dată / dăruirea lor de-o clipă, ca o aripă pe gene, / o s-adorm pe-un loc cu aur, pe-o comoară scufundată / sub atâtea toamne triste, sub un cer de ierni perene” (Alegoria satului copilăriei). Metafora nu se despleteşte anarhic sau minimalist, ci îşi împleteşte virtualităţile într-un model care se supune unei măsuri/ măsurări anume. Măsura/ măsurarea este vizibilă în prozodie, dând ritm incantatoriu, şi vădită în organizarea simetrică a simbolurilor, conferind înţeles. Într-o scenografie cu iz de Ev Mediu ocult, este potenţată poezia ca geometrie fantastă, un spaţiu deopotrivă non-real, i-real şi supra-real unde arhetipurile normează omenescul. Exemplare în acest sens sunt Oglinda neagră, preluată dintr-un volum anterior, şi Ultimul mag. Aminteam de o lirică a întrebărilor atroce. Ei bine, mă refeream, în egală măsură, la o stare de spirit lirică, propice interogaţiilor existenţiale, şi la o strategie de exprimare lirică a unei conştiinţe ce îşi caută identitatea, strategie în care întrebările nu aşteaptă răspuns, se mulţumesc numai să inducă o atitudine marcată de expectativă tulburată: „ Şi a fost noapte şi a fost ziuă / şi a fost din nou noapte… / Nimic nu se vedea, / în jurul său nu era lumină, / nu era decât singurătatea / pe care el nu ştia a privi-o / Vag răzbăteau doar ecouri, / şoapte difuze, / ca himere, ca o visare… / şi totuşi aievea erau / fără însă a şi fi.” (Ultimul mag). Cele mai multe dintre versurile lui Radu George Serafim provoacă intenţionat o nelinişte febrilă şi fertilă.

Poet, romancier şi eseist (de asemenea, cunoscut realizator de emisiuni tv culturale şi de spiritualitate românească), publică rar, bănui că din respect pentru literatură. În libertatea sa scriitoricească, el imaginează un tărâm al cuvintelor care iniţiază. Se aşază, astfel, sub semnul râvnei de a re-face  „prima verba”, vocabula sacră ascunsă în adâncul istoriei şi în adâncul fiinţei umane.”

Gabriel Rusu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508