spot_img

A apărut primul număr al revistei “Dacia Literară”, pe anul 2011

La începutul lunii ianuarie 2011, a apărut numărul 7 (94) al revistei ieşene “Dacia Literară”. În acest număr puteţi citi un interviu cu Ştefan Lemny de Călin Ciobotari, poeme semnate de Tucu Moroşanu, Arcadie Suceveanu, Dumitru Vacariu, Alexandru Ovidiu Vintilă, Ilie Tudor Zegrea, precum şi rubricile din “Arca lui Noe” semnate de Alexandru Zub, Nicolae Mareş, Liliana Ursu, Iota Parthenoiu, Vasilis Margaris, Iannis Motsios, Ionel Necula, Valentin Ciucă, Emilia Pavel, Grigore Ilisei, Lucia Dărămuş, Ileana Stănculescu, Maria Florea, Bogdan Ulmu, Vasilian Doboş. La rubrica “Bibliofil” semnează Ioan Holban, Adrian Ţion, Nicolae Busuioc, Ştefan Oprea, Amalia Voicu, Vasile Iancu, Carmelia Leonte, Ioan Răducea.

La rubrica “Bibliofil”, Amalia Voicu semnează “Numai poetul deasupra valurilor”, o cronică la volumul “Netrăitele” (II) de  Contanţa Buzea, Editura Vinea, 2008.

“Versetele” Constanţei Buzea (unii ar spune poeme în proză ori proze poematice) din volumul Netrăitele (II) corespund unor litanii care vor să înlocuiască trăirea cu poezia în sine: este un alt fel de a spune – „nu trăiesc eu, ci poezia mă trăieşte pe mine; scriu, deci exist…“. Sub imperiul

unui ermetism oarecum frustrant pentru cititor, scriitoarea lasă să se întrevadă complexul, creator, de altfel, al lucrului făcut de mână omenească, al scrisului adică, îngenuncheat în faţa Creatorului (celui născut, iar nu făcut, cum zice Crezul creştin). ,,Lasă-mă, Doamne, să-mi murmur/ povestea în clar. Copil fără naştere/ sunt la picioarele Tale. Jilţul Tău/ izvorăşte azur ce se lipeşte de buzele/ mele, goale de plânsul cuvintelor/ ce se vor naşte cu mine,/ cel plin de visul fără folos/ dinainte de fapta pornirii”.

Îngerul este un alter-ego al poetului, fie că este înaripat şi ascensional, fie că este un înger căzut – ,,Dacă ar fi cu putinţă/ să aud vaierul umbrei, duhul ei fără somn/ de plantă ca fumul, urne să se ridice din/ dalele tari însoţind fluviul (…)// ,,Copil refuzat, sufletul tău atins de har, rămas între stâlpi cărora îngerii trişti/ spre a te umbri, te primesc cu mâhnire/din braţele mele”. Engrame eminesciene (însă într-un sens etimologic pozitiv, de întipărire în subconştient) sunt îngerul şi umbra, faţa şi reversul aceleeaşi medalii, sau mai degrabă al aceleeaşi persoane.

Poate prea cerebrală, poezia se salvează (în celălalt sens, soteriologic antic) şi revine în cele din urmă la sentimente (!), datorită dispersărilor inocente ale discursului -,,Albi în iarbă, culcaţi în iarbă,/ cu nori pe faţă, nevinovaţi căutând/ înainte de gândul găsirii./ Sub iarbă, pământ, sub nori trist şi umed/ pământ”. (Dormirea). Pecetea gravităţii nu dispare, tocmai pentru că, din păcate (şi din fericire), englezescul grave (mormânt) se ascunde dincolo de aceste versuri… .”, fragment din textul scris de Amalia Voicu – “Numai poetul deasupra valurilor”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508