spot_img

„Marketingul şi educaţia în muzee”, coordonatori dr. Ovidiu Baron şi Eliza Penciu

În perioada 21-23 octombrie 2010, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a organizat, în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, prima ediţie a Sesiunii de comunicări Marketingul şi educaţia în muzee”. Scopul manifestării, la care au participat specialişti din muzee şi centre universitare din Sibiu, Braşov, Baia Mare, Brăila, Sinaia şi Bucureşti, a fost acela de a promova şi valorifica patrimoniul existent în instituţiile culturale din România prin intermediul strategiilor de marketing şi a programelor educaţionale. Cu acest prilej a fost editat volumul „Marketingul şi educaţia în muzee” (coord. dr. Ovidiu Baron, Eliza Penciu). Publicaţia reuneşte, în cele 200 de pagini, prezentările susţinute de participanţii la sesiunea de comunicări de la Sibiu, precum şi trei expuneri ale programelor educaţionale concepute şi desfăşurate de muzeografi şi colaboratori ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

„Tematica abordată de autori este una extrem de variată şi acoperă mai multe subiecte/subteme precum: promovarea muzeelor cu ajutorul noilor tehnologii informaţionale (Alexandra Zbuchea, Muzeu 2.0, Valer Rus, Democratizarea accesului la canale de comunicare în marketingul muzeal), importanţa anchetelor sociologice în conturarea profilului vizitatorului la muzeu (Daniela Voitescu, Profilul beneficiarului actual la Muzeul Naţional Peleş), dezvoltarea de noi servicii culturale şi turistice adresate diferitelor categorii de public (Irina – Eliza Penciu, Introducerea unui nou serviciu cultural-turistic în oferta Muzeului ASTRA. Organizarea activităţilor de team-building şi impactul acestora în promovarea muzeului), organizarea de şantiere arheologice, tabere experimentale şi şcoli de vară pentru elevi şi tineri (Dan Buzea, Alexandra Cîrlănescu, Andrea Deák, Björn Briewig, Tabăra de Arheologie Experimentală Păuleni Ciuc – Ciomortan „Dâmbul Cetăţii”, judeţul Harghita, 9-30 august 2009, Dan Buzea, Alexandra Cîrlănescu, Oamenii Sării, Monica Bîră, Educaţia muzeală: la sfârşit de program. Ce evaluăm, cum evaluăm, Brînduşa Ilie, Şcoala de Vară „Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila”), valorificarea şi promovarea patrimoniului muzeal prin programe de educaţie muzeală, programe speciale pentru persoanele cu dizabilităţi (Marinela Loredana Barna, Să citim ziarul străbunicilor!, Ciprian Crişan, Anul Internaţional al Astronomiei 2009 la Planetariul Baia Mare, Andrea Deák, Cristina Felea, Proiectul cultural de pedagogie muzeală „RAINBOW. Alunecând pe curcubeul cultural ajungem la voi!”, Adriana Capotă, Programul de Educaţie Muzeală din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA), valorificarea patrimoniului cultural prin intermediul imaginilor fotografice şi a filmului documentar (Delia Voina, Copiii în fotografii. Valorificarea arhivei fotografice a Muzeului ASTRA în cadrul programului de educaţie muzeală, Mihaela Cărbunaru, Ateliere de fotografie pentru copii, Olimpia Colibaba, Programe educaţionale derulate de Studioului ASTRA FILM), editarea unor publicaţii destinate elevilor, utilizate în cadrul programelor de educaţie muzeală (Raluca Ioana Andrei, Aspecte teoretice şi practice ale programului de educaţie transdisciplinară: Pedagogie Muzeală, Alina Geanina Ionescu, Poveştile copilăriei / Poveştile muzeului. O călătorie în satul de odinioară), prezentarea unor programe educaţionale desfăşurate în muzee europene sau proiecte concepute pentru românii din afara graniţelor (Ovidiu Baron, Programe educaţionale în muzeele norvegiene, Elena Ramona Potoroacă, „Să cunoaştem tradiţiile româneşti”. Programul educativ al Muzeului ASTRA pentru tinerii români din afara graniţelor).

Publicaţia „Marketingul şi educaţia în muzee”, editată de „ASTRA Museum” şi tipărită în condiţii grafice bune, oferă atât specialiştilor cât şi publicului larg, contribuţii de mare interes şi valoare ştiinţifică privind marketingul şi educaţia muzeală.”, a scris  Delia Voina, muzeograf.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508