spot_img

“Mountainbikerii” de Volker Schmidt, în regia lui Radu-Alexandru Nica, la Teatrul German de Stat Timişoara

Sâmbătă, 29 ianuarie 2011, ora 19:00, spectacolul “Mountainbikerii” după un text de Volker Schmidt, în regia lui Radu-Alexandru Nica, va avea premiera pe ţară la Teatrul German de Stat din Timişoara. Mountainbikerii” de Volker Schmidt este cel de-al doilea text dinAntologia pieselor prezentate în secţiunea „spectacole-lectură” a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2010”, care ajunge pe scena românească în această stagiune.Felii” de Lia Bugnar, text prezent în aceeaşi selecţie, a fost montat în deschiderea stagiunii 2010-2011 la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu în interpretarea Ofeliei Popii.

Scenografia spectacolului “Mountainbikerii” este semnată de Dragoş Buhagiar, muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea, iar coregrafia este realizată de Florin Fieroiu.

„Interesul manifestat de teatrele româneşti pentru textele publicate în “Antologia pieselor prezentate în secţiunea „spectacole-lectură” a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2010”  ne bucură, el confirmând, încă o dată, calitatea selecţiei şi utilitatea demersului nostru”, a declarat Alina Mazilu, secretarul literar al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, care lucrează în prezent la Antologia pentru anul 2011.

Piesa dramaturgului austriac, descoperită şi tradusă de Alina Mazilu pentru Antologie, a fost prezentată în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în prezenţa autorului, într-un spectacol-lectură regizat de Radu-Alexandru Nica.

„Volumul de piese contemporane publicat anual în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este un program de anvergură ce are o istorie bogată şi care a trecut, în cei cincisprezece ani de existenţă, prin numeroase avataruri, dar care şi-a păstrat, în ciuda modificărilor, identitatea. Importanţa acestui set de antologii constă în consecvenţa cu care promovează dramaturgia contemporană, fiind, de altfel, singurul demers longeviv de acest tip din România. Proiectul a fost iniţiat în 1996 din nevoia de a crea o punte între dramaturgia românească şi cea străină, de a institui o platformă stabilă de dialog, de a da un impuls de racordare la prezent a dramaturgiei româneşti, destul de autistă în anii nouăzeci. Dacă până la Revoluţie accesul la textele contemporane ale dramaturgiei universale fusese extrem de limitat – despre traducerea şi punerea în scenă a anumitor autori importanţi neputând fi vorba – dramaturgia românească a rămas izolată, cantonată în aceleaşi forme şi problematici, fără a avea posibilitatea de a-şi îmbogăţi sau rafina procedeele artistice. Simţind această defazare, Festivalul a venit în sprijinul ideii de schimb de experienţă prin publicarea, an de an, a unei antologii de piese, promovată automat prin intermediul unor spectacole-lectură. Astfel, începând din 1996, odată cu fiecare nouă ediţie a FITS văd lumina tiparului în medie câte şapte piese contemporane adunate din lumea întreagă. În 2010, numărul textelor publicate de-a lungul vremii în Antologie trece pragul de o sută, […] acest set de volume putând să ofere, la ora actuală, o perspectivă panoramică asupra dramaturgiei contemporane, a cărei principală caracteristică, aşa cum reiese din Antologie, este eclectismul.” (fragmente preluate din „Antologia pieselor prezentate în secţiunea „spectacole-lectură”, un proiect editorial atipic” de Alina Mazilu, „Jurnalul Artelor Spectacolului”, nr. 1/2011)

Născut în Austria, Volker Schmidt este actor, regizor şi dramaturg. În calitate de autor a colaborat cu Vereinigte Bühnen Graz, cu Schauspielhaus Wien precum şi cu Teatrul Phönix din Linz. Printre piesele sale, promovate de Agenţia Kaiser Viena, se numără „Trebuie să fii recunoscător”,”albnegrulila”, „Mountainbikerii” şi „Sate”.

Câştigătoare a Premiului pentru Autori şi a Premiului Publicului la Târgul Pieselor de Teatru de la Heidelberg din anul 2007, „Mountainbikerii” trăieşte din contraste: aparenţă – realitate, tânăr – bătrân, natură – cultură/civilizaţie, masculin – feminin, echilibru – dezechilibru, viaţă – moarte. Acţiunea se desfăşoară în prezent, într-unul dintre cartierele înstărite de la marginea unui oraş. Aparent, personajele duc existenţe sănătoase, bine fixate în cotidian şi la adăpost de orice griji financiare. Nevoia de escapism se manifestă iniţial doar în plimbările duminicale cu mountainbike-urile prin natură. […] Volker Schmidt îşi construieşte textul cu măiestrie, reuşind ruperi de ritm, răsturnări de situaţie, dialoguri tăioase şi foarte credibile şi un final neaşteptat gonind spre catastrofă. Mountainbikerii e o piesă ce provoacă întrebări şi stârneşte nelinişte! (despre piesa „Mountainbikerii” – fragmente preluate din postfaţa Antologiei din 2010, semnată de Alina Mazilu)

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508