spot_img

Volumul de debut al arhitectului Alexandru Calcatinge, editat la LIT Verlag din Viena

La începutul lunii ianuarie 2011, la Viena va fi lansat volumul tânărului arhitect român Alexandru Calcatinge – „Visions of the Real. An architect’s approach on cultural landscape studies”, Editura LIT Verlag. Cartea va fi distribuită în Austria, Germania, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Volumul apare în urma unui stagiu doctoral de un an de zile la Universitatea din Viena, Departamentul de Geografie şi Cercetare Regională.

“Peisajul cultural, un termen cu siguranţă auzit de mulţi dintre noi, prezintă o ambiguitate, şi în acelaşi timp o aparentă simplitate în construcţia sa, care îl fac dificil de abordat în aproape toată literatura de specialitate. Ambiguitatea acestui concept operativ, cum îl numim în carte, reprezintă totodată şi farmecul său. Vă propun astfel o analiză holistică şi sinoptică a unui concept importat şi deseori greşit înţeles la noi, într-o manieră ciclică, de la conceptele de spaţiu geografic şi timp, la cele de peisaj cultural, flaneur sau comunitate urbană (virtuală).

Astfel, cartea „Visions of the Real. An architect’s approach on cultural landscape studies”, care va fi lansată la Viena la începutul lui 2011, prezintă principalele idei care s-au conturat pe perioada stagiului doctoral de la Universitatea din Viena. Pentru un arhitect, nevoia de a înţelege spaţiul este imperioasă, iar necesitatea unei analize a conceptelor folosite des, a dus la parcurgerea unei vaste literaturi din domenii conexe precum geografie, sociologie şi filosofie, pentru a putea să conturez o serie de idei noi şi pentru a oferi o cunoaştere extinsă asupra studiului peisajului cultural. Odată parcursă această fundamentare teoretică, prezint o serie de studii de caz, pentru a asigura cititorului o experienţă întregită prin parcurgerea cărţii. Chiar dacă aceste ultime capitole se prezintă mai mult ca un apendice al abordării teoretice, ele pot fi parcurse fără a fi nevoiţi să vă fi însuşit teoriile şi conceptele prezentate la început.

Încerc astfel să propun în spaţiul relativ restrâns al cărţii, o abordare originală a conceptului de peisaj cultural oricărui individ care este interesat în cunoaşterea acestuia, fie el un profesionist în domeniu sau doar dornic de cunoaştere.”, a declarat Alexandru Calcatinge pentru AgenţiadeCarte.ro.

Alexandru Calcatinge este un tânăr arhitect, licenţiat în arhitectură la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, are titlul de master în Dezvoltare Regională şi Amenajarea Teritoriului, şi este doctorand în urbanism al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, membru al OAR Bucureşti, al ECOVAST Austria şi al ISUF (UK).

A efectuat un stagiu doctoral de un an de zile la Universitatea din Viena, Departamentul de Geografie şi Cercetare Regională şi a publicat o serie de articole de specialitatea în Statele Unite, Austria şi Romania. A participat, de asemenea, la numeroase conferinţe internaţionale şi naţionale, precum şi workshopuri de arhitectură şi urbanism în Romania şi în străinătate. Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-urile www.visionsofthereal.com şi www.calcatinge.ro.

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru reusita si sa speram ca o picatura din acest concept de peisaj cultural va ajunge si in Romania.

  2. Seriozitatea, puterea de munca, placerea de a impartasi din experienta profesionala a autorului – proverbiala printre cunoscuti – garanteaza un debut editorial de succes.
    Desi lucrarea a fost conturata in timpul stagiului vienez, ideea de concept cultural a existat in preocuparile autorului cu mult inainte de a fi descifrata teoretic. Imi aduc aminte cu placere cativa pasi facuti in acest sens, cu multi ani in urma, cand tinea sub observatie evolutia construirii unei cladiri, sediul unei institutii, de care era fascinat si pentru ca nu respecta „ritmul menuetului traditional” caracteristic unui „burg prafuit” dar pitoresc precum Mediasul.
    Alex are talentul de a privi spre viitor ceea ce ochii obositi de povesti cu vanatoare de vrajitoare cu „turnire si calesti” nu o pot face.
    Faptul ca studiul apare la Viena, demonstreaza in plus increderea editorilor ca acest titlu poate sta in rafturile bibliotecilor alaturi de alte lucrari din domeniu.
    Inchei cu un citat din opera unei vizionare Eleanor Roosevelt „Viitorul apartine celor care cred in frumusetea viselor lor.”
    Visele te vor duce departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508