spot_img

„Scrisori nimănui” de Vasile Tarţa

De curând a apărut volumul „Scrisori nimănui” de Vasile Tarţa, Editura Dacia XXI,  cuprinzând şaptezeci de poeme.

„Născut într-un frumos sat românesc de pe Valea Someşului, Lipău, Vasile Tarţa este poetul unui spaţiu pe care îl descrie cu dragoste şi profundă trăire sufletească.”, a scris Alexandru Domokos.

„Vasile Tarţa este un scriitor ce ar face, sunt sigur, cinste oricărei comunităţi. Biografia sa este legată de cea a Odoreului încât ni se pare firesc ca, prin această carte, el să se întoarcă „acasă.” (Dumitru Dorel Pop)

„S-au împlinit deja vreo 35-40 de ani de când l-am cunoscut pe Vasile Tarţa, făcând furori prin Satu Mare cu imaginile lui de o îndrăzneală şi un insolit ce ni-l  amintea tuturor pe Nichita Stănescu. Ajuns la frumoasa aniversare a 70 de rotaţii în jurul astrului zilei si la un număr de volume probabil cam de acelaşi ordin, e în continuare la fel de poet ca în anii frumoaselor întâmplări poetice de altădată…” (Radu Ulmeanu)

„Volumul de faţă cuprinde mai toate modalităţile practicate de autor de-a lungul timpului, de la poezia bliţ comprimată într-o sugestie, până la versificaţia în formă tradiţională uneori cu iz folclorizat sau iudit. Diversitatea e şi tematică, de la jubilaţiile naturiste şi melancolia trecerii, la revolta socială şi decadenţa moravurilor.

Oricum, autor a peste 30 de volume, la 70 de ani, Vasile Tarţa este în plină vervă.”(Petre Poantă)

„Vasile Tarţa, la cei şaptezeci de ani dăruiţi poeziei, se încumetă să trimită „Scrisori nimănui”, adică fiecare din noi poate să îşi aleagă mesajul pe care şi-l doreşte de la Dumnezeu, de la viaţă, de la prieteni.

Vasile Tarţa este oricum un fenomen al literaturii române, fie şi pentru faptul că el în loc să respire, scrie. El trăieşte nu pentru a aşterne cuvinte ci pentru a putea respira. Pentru el cuvântul este aerul. El ajunge în plămâni şi nu ştiu prin ce proces de hidroliză eliberează oxigenul şi poemul îşi inventează gramatica după care se codifică poemul.

Vasile Tarţa nici nu există, pentru că el fuge din logica naturală a vieţii. El este propria lui ficţiune. Se reinventează cu o voluptate a scrierii, intersectând stiluri, teme, şcoli literare, mode, cu o inconştienţă a geniului ce îşi hrăneşte inteligenţa prin substanţa diurnă a visului.”, a scris Ion Vădan.

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Ma bucur ca am avut ocazia de al întîlni azi pe poetul Vasile Tarta la lansarea volumului de poezii ^Scrisori nimănui^ din Odoreu.Am avut deosebita placere de a obține chiar și o dedicație la volumul de poezii.Ii doresc domnului Tarta multa sănătate și putere de a ne mai încînta și cu alte volume de poezii!
    La multi ani! – pentru apropiata aniversare.

    Cu respect
    Mark Patricia

  2. In poezia lui Tarta Vasile ve-ti intra ca intr-un sat, ve-ti cunoaste neobisnuitul, ve-ti remarca frumusetea, dragostea de Dumnezeu, apoi peisajul rimat in ale lui ganduri, puterea de exprimare, aducand lauda bunului si criticand puterea raului plangand in ”Hore mortului” bucurandu-ne in versuri de slava a Domnului, curajos fiind in drumul vietii si puternic in varstele poemului.
    Acest poet este un complect literal, stie cum sa ne mangaie prin versuri, el voteaza cu rima sa ne mangaie inima, este un infinit prin exprimare ca Amazonul de la izvoare pana la varsare.
    Acesta este poetul Tarta Vasile bunul meu prieten si cu lansarea ultimelei tale carti „Scrisori nimanui” iti doresc multa sanatate si fericire, putere de exprimare la a ta aniversare septogenara sa ne mai scri la fel de bine ca urmasi nostri sa aiba ce invata de la tine.
    Pop Csaba Otto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508