spot_img

“Memoriile unui nărod tembel – Beţie sufletească” şi “Memoriile unui nărod tembel – La Răscruce de suflete” de D.H. Silvian

La Editura Dacia XXI au apărut volumele “Memoriile unui nărod tembel – Beţie sufletească” şi “Memoriile unui nărod tembel – La Răscruce de suflete” de D.H. Silvian.

Cu capul în nor, cu picioarele bine înfipte în pământ, cu o inimă fără hotare, D.H. Silvian vă lasă să simţiţi dualismul dintre vis şi cotidian, dintre azi şi ieri şi mâine.

Printr-a sa “Beţie sufletească”, D.H. Silvian invită plin de generozitate cu speranţa de a dărui fiecăruia credinţa că nimic nu este imposibil. Dragoste, extaz, plâns, neputinţă, pasiune, optimism, sex, sarcasm, palme, strigăte, râs, străduinţă, împreună şi pe rând se scindează consecutiv şi se eliberează din a sa “culegere de halucinaţii romantice”.

Articole recomandate

8 COMENTARII

  1. Din început, de la primele cuvinte de deschidere, din primele litere tipărite, textul este premergător sau continuator al “discursului” poeziilor. Asta pentru că se potrivește fantastic cu totul în tot, într-un mod sferic. Sincer, corect și lucid, fără prea multe explicații, dar totuși foarte plastic și util. Cuvântul este excelent și foarte potrivit. Poeziile, unele dintre ele, și nu puține, m-au lăsat cu gura căscată. La propriu. Mi se pare inedită potrivirea versurilor. Actul este foarte lejer, nimic forțat, cu un simț deosebit, și al limbii și al fenomenelor, întâmplărilor, clarificate deja în adâncul sufletului tău. Inedită este și ideea pe care ai avut-o scriind despre o anumită stare sau fapt, banal în aparență, dar aprofundat în versuri tăiate pe măsură. Fapte la care puțini s-ar gândi să le treacă pe hârtie. Mai mult, admir pur și simplu modul de a scrie atât de mult despre iubire, fără nici o silabă care să dea în patetic. “Discursul”, în esență îmi apare curat, sincer, original, direct, prompt, sensibil în sensul cel mai bun. Inclusiv frustrarea, nu are nimic negativ în ea, totul curge, totul este înțeles și este descris și oferit cuiva, unui cititor care sigur a trecut sau va trece prin aceeași problemă. Totul este firesc, vizual, și se derulează ca o peliculă, exact cum trebuie scrisă viața și văzută poezia. Multă viață, multă iubire veritabilă, textul este viu, vivace. Plin de vitalitate și curaj. Ar mai fi multe de zis, dar eu am scris ce-am simțit mai adânc.

    Blanca Alina Pop

  2. „Cu capul în nor…” Aș fi vrut eu să fie numai un nor, dar viața mi-a înșirat câțiva nori, nu numai unul.
    Așa că, a se citi : „Cu capul în nori…”

    D.H. Silvian

  3. D.H. Silvian îşi găseşte un loc binevenit printre creatorii diasporei româneşti, scriind o poezie plină de sensibilitate, încărcată de simbolistica uşor simplificată a unui topos reconfigurat cu talent şi perseverenţă: cel românesc.

    Ion Vădan

    O poezie scrisă într-un stil îmbrăcat de memoriile și nostalgiile unor vârste stratificate contrapunctic în temele ei eterne: dragostea, blestemul, speranța, naşterea, nunta, moartea, bucuriile şi tristeţile vieţii.

    Ioana Micle

    Surprindem tablouri când rustice, când citadine, învăluite în misterul unei muzicalităţi calme, odihnitoare. Adecvarea limbajului selectat dintr-o recuzită specifică autorului la trăirile atât de caracteristic sufletului românesc este exemplară.

    Anda Dejeu

    Se întrevede printre versuri dorul de locurile natale, dorinţa evocatoare a unui spaţiu cu un inconfundabil specific românesc.

    Nadia Fărcaș

    D.H. Silvian este un elegiac ce pune într-o relaţie directă cuvântul cu propriile-i trăiri, în acorduri intens adecvate peisajului, cu flash-uri în lanţ dintr-o fotografie de grup şi evenimente desprinse dintr-o biografie personală.

    Alexadra Florea

  4. D.H. Silvian – opere scrise

    Memoriile unui nărod tembel – volumul unu
    Beţie sufletească – o culegere de halucinații romantice
    2010 Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca

    Memoriile unui nărod tembel – volumul doi
    La răscruce de suflete – sfaturi ieftine, dar nu chiar gratuite
    2010 Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca

    Memoriile unui nărod tembel – volumul trei
    Comice, dramatice, tragice și de demult – momente, conversații, terapie
    2011 Editura Tracus Arte, București

    Din gând în cânt – volumul patru
    2012 Ediție de autor – poezii și alte cele

    Picături – volumul cinci
    2013 Ediție de autor – un alt volum / poezii și multe cele / un interviu fără întrebări

    Conversație – cuvinte dulci, vorbe flămânde
    2014 Ediție de autor – o piesă de teatru / o schiță / o scriere cu Liliana Moldovan

    Vorbe – volumul șapte
    2015 Ediție de autor – gânduri ce se desprind

    Iarăși – volumul opt
    2015 Ediție în construcție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508