spot_img

Maestrul Victor Rebengiuc, prima dată în SUA, la Festivalul Filmului Românesc din New York

În perioada 3-5 decembrie 2010, la Tribeca Cinemas  din New York are loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului de film românesc, eveniment  organizat de Institutul Cultural Român din New York. Cu această ocazie va fi inaugurată proiecţia documentarului-eveniment “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică. Tradiţionalul eveniment new-yorkez, prin care ICRNY îşi încheie seria manifestărilor culturale româneşti din America în 2010, este realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), festival care îi dedică un medalion special marelui actor Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc se va afla pentru prima oară în America, prezentând atât filmele recente “Marţi după Crăciun” (regia Radu Muntean) şi “Medalia de onoare” (regia Călin Peter Netzer), cât şi clasicul film regizat de Lucian Pintilie în 1981, “De ce trag clopotele, Mitică?” Acesta din urmă va închide, de altfel, cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc din New York şi va fi prezentat publicului american într-o copie nouă proaspăt realizată de către CNC în laboratoarele Kodak Cinelabs România.

Selecţia de filme noi va mai include premierele americane absolute cu „Portretul luptătorului la tinereţe” (r. Constantin Popescu) şi „Caravana cinematografică” (r. Titus Muntean), dar şi „Aurora” lui Cristi Puiu. Atât “Aurora”, cât şi “Marţi după Crăciun” şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” revin în New York după premiera din cadrul prestigiosului Festival Internaţional de Film de la New York din octombrie. Filmele lui Puiu şi Muntean au deja un distribuitor american şi urmează să fie distribuite în SUA în cursul anului 2011.

Un program paralel intitulat „Women on the Move” face portretul femeilor în noile filme româneşti şi va include premierele new-yorkeze cu „Felicia, înainte de toate” (r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf) şi „Francesca” (r. Bobby Păunescu), dar şi premiera americană a mediumetrajului regizat de Iulia Rugină, „Captivi de Crăciun”.

HBO România beneficiază de un Focus la această ediţie a festivalului, prin prezenţa a nu mai puţin de trei documentare pe care le-a produs între 2009 şi 2010: „Circul vesel” (r. Claudiu Mitcu), „The Shukar Collective Project” (r. Matei-Alexandru Mocanu) şi „Lumea văzută de Ion B.” (r. Alexander Nanău), acesta din urmă fiind deja proiectat la Festivalul de la Telluride şi având şanse la un trofeu la ceremonia premiilor Emmy din 22 noiembrie 2010, unde este nominalizat la categoria “Arts Programming”.

Programul festivalului este întregit de o selecţie de scurtmetraje care cuprinde “Oxigen” (r. Adina Pintilie), „Troleibuzul 92” (r. Ştefan Constantinescu), „Urban Groove” (r. Ruxandra Ghiţescu), dar şi deja-multipremiatele „Colivia” şi „Lord”, ambele în regia lui Adrian Sitaru.

Ediţia actuală a Festivalului de Film Românesc de la New York, intitulată în acest an „A New Beginning”, anticipează aniversarea din 2011 a unui deceniu de la naşterea Noului Cinema Românesc. “Prin „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu), Noul Cinema Românesc şi-a dobândit, încă din 2005, o solidă popularitate în America. 2010 este, din mai multe puncte de vedere, momentul pentru un nou început. După cinci ani de absenţă, Puiu a revenit în actualitate cu un nou film, “Aurora”, al cărui titlu însuşi conţine ideea unui nou început. „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” încheie un capitol din istoria naţională recentă, oferind o perspectivă nouă, necesară şi cu siguranţă controversată asupra fostului şef de stat şi dictator. Majoritatea personajelor din filmele recente, că e soţul infidel din „Marţi după Crăciun”, părintele culpabil din „Medalia de onoare” sau eroinele din „Felicia, înainte de toate” şi „Francesca”, tânjesc după un nou început sau măcar o schimbare. Raportându-se, fiecare în felul său, la estetica Noului Val, titlurile din selecţia acestui an compun oglinda perfectă a unui societăţi disperate aflate la răscruce, în căutarea drumului cel bun”, a declarat pentru presa americană Mihai Chirilov, curatorul de fiecare an al festivalului organizat de Institutul Cultural Român din New York.

Victor Rebengiuc va participa, alături de Mariana Mihuţ, la seara de închidere a festivalului. Printre invitaţii festivalului de la Tribeca Cinemas se mai numără actriţele Ozana Oancea (Felicia, înainte de toate, Captivi de Crăciun) şi Monica Bîrlădeanu (Francesca), regizorul şi producătorul Bobby Păunescu (Francesca, respectiv Aurora), directorul TIFF şi producătorul Tudor Giurgiu (Caravana cinematografică), Andrei Creţulescu (producător HBO România), profesorul Vladimir Tismăneanu şi criticul de film Alex. Leo Şerban.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508