spot_img

„Reuniunea de toamnă-iarnă” a scriitorilor: “Varză à la Cluj”

Mâine, 25 noiembrie 2010, ora 12:00, la sediul USR – Filiala Cluj are loc „Reuniunea de toamnă-iarnă” a scriitorilor, prilej cu care va fi lansată antologia Varză a la Cluj, bucate felurite povestite de 48 de scriitori. Acest eveniment va fi precedat de lansările volumelor ce fac parte din colecţia “Biblioteca tânărului scriitor”, iniţiată în anul 2005 de USR Cluj: “80 de poezii” de Aurel Rău, „Ierboaia” de Doina Cetea, „Cara Aurita” de Tatiana Dragomir, “Locuirea cu stil” şi “Literatură română contemporană. Prelungiri” de Irina Petraş, “Eugen Ionescu, absurdul ca apocalips al utopiei” de Irina Ungureanu şi “Cuvintele care ucid. Memorie literară în romanele lui Eugen Lovinescu” de Ligia Tudurachi.

“Toate cărţile editate de noi (Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România), din 2005 încoace, s-au străduit să aibă un nume ceva mai deosebit şi, dacă se poate, memorabil, dacă nu chiar cu bătaie lungă şi cu subînţelesuri: Clujul literar, Cuvinte, Clujul din cuvinte, O sută de ani de viaţă literară transilvană, Cartea mea fermecată, Invitaţie la vers, Locuirea cu stil şi aşa mai departe. Jucăreaua de acum, de mult plănuită şi degustată (în 2007, Concursul gastronomic a avut mare succes, iar lansarea volumului Literatură tânără 2007, mai mult gust!), se încăpăţâna să nu stârnească niciun titlu mai acătării. Bucate alese? Nu! Reţete scriitoriceşti? Nu!

Stând noi de vorbă despre cărticică, unul dintre colegi mă întreabă dacă va avea o temă anume, un fel special de ingrediente, un specific local etc.? Nu, răspund eu, va fi „varză”!

Eeeeiii! „Fisa” pică pe loc, cu zgomot! Asta e: Varză à la Cluj!

A fost invitată toată lumea scriitoricească să recomande bucate şi să scrie şi ceva literaro-gastronomic, pe lângă reţeta „pe bune”. Au răspuns provocării 48 de gurmanzi şi gurmeţi. S-a ivit, astfel, cartea de faţă. Cum veţi vedea, e felurită! Şi bucatele, şi cuvintele, şi atitudinea sunt şi mai aşa, şi altminteri. Oricum, ce se vede cu ochiul liber e că toţi au avut poftă să intre în joc. Iar mâncatul nu e doar o îndeletnicire printre altele.

Volumul nu e o premieră decât, eventual, prin amestecul de reţete şi texte literare. De la Kogălniceanu şi Negruzzi până la Boerescu, scriitorii s-au tot întrecut în reţete cu dichis. Ca să nu mai vorbim de almanahurile tematice ale Tribunei! Mircea Popa face un scurt istoric al chestiunii chiar în acest volum.

Veţi găsi, desigur, şi câteva reţete româneşti/ardeleneşti celebre cu domnia sa brasica oleraceea. În primul rând, Varză à la Cluj. Şi Sarmale (într-o variantă „murescă” mai greu de urmat!). Sau Raţă pe varză. Rămân, însă, destule nepomenite pe îndelete. Varza acră cu carne la cuptor. Ciorbă de varză cu carne de oaie. Tăiţei cu varză. Plăcinte cu varză etc.

Cartea e ilustrată cu fotografii de scriitori – bucătari ori degustători de bucate –, cu bucatele însele pozând în fel şi chip (multe imagini sunt din „gastroteca” lui Andrei Moldovan ori, câteva, de pe internet, când felul nu era nemijlocit sub ochi pentru a fi imortalizat).

Cărticica va fi/a fost lansată la „Reuniunea de toamnă-iarnă a membrilor Filialei. Se vor degusta/s-au degustat bunătăţile descrise, fie ele literare ori culinare, se vor acorda/s-au acordat premii.

Lectură plăcută şi Poftă bună tuturor!”, a scris Irina Petraş în prefaţa antologiei Varză à la Cluj”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508