spot_img

Sesiunea de comunicări “Marketingul şi educaţia în muzee”, Sibiu, 21-23 octombrie 2010

Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu) organizează, în perioada 21-23 octombrie 2010, prima ediţie a Sesiunii de comunicări Marketingul şi educaţia în muzee”. Gândită ca un prilej de întâlnire a specialiştilor în domeniile marketingului muzeal şi educaţiei din muzeele româneşti, sesiunea are drept principal scop un schimb periodic de experienţă, care să ducă la o mai bună comunicare şi care să scoată în evidenţă noutăţile în domeniu, modalităţile de abordare a acestei problematici, precum şi dificultăţile eventuale cu care se confruntă departamantele de marketing şi educaţie.

În contextul unei tot mai mari deschideri către public, marketingul şi educaţia sunt două dintre principalele modalităţi de implicare socială, la toate nivelele. În numeroase muzee din ţară, între cele două domenii s-a considerat că este o legătură importantă, astfel că au fost reunite în acelaşi departament sau, în situaţiile în care astfel de departamente nu există, acelorași persoane le-au fost atribuite sarcini legate de ambele domenii. Legăturile mai mult sau mai puţin vizibile între marketing şi educaţie, precum şi (contra)argumente pentru abordarea lor ca direcţii distincte, vor face de asemenea, obiectul întâlnirii de la Sibiu, ca şi întrebările care pot apărea în contextul unei astfel de abordări: Cine se ocupă de educaţie în muzeele româneşti, cui îi revin aceste obligaţii? Sunt oare programele educaţionale cu adevărat reprezentative pentru patrimoniul gestionat de muzee, reprezintă ele cea mai bună modalitate de punere în valoare a acestuia? Sunt activităţile comerciale realizate de muzee modalităţi eficiente de punere în valoare a patrimoniului şi pot fi ele îmbinate armonios cu activităţi educaţionale? Care sunt situaţiile concrete cu care se confruntă muzeele din România? Sunt activităţile educaţionale mai degrabă modalităţi de promovare a instituţiilor muzeale?

Programul acestei prime ediţii include şi un workshop cu tema „Utilizarea arhivelor foto, audio şi video în cadrul programelor de educaţie muzeală”, în cadrul căruia vor fi abordate teme legate de înţelegerea/ interpretarea patrimoniului prin intermediul imaginii, de importanţa realizării de arhive şi baze de date imagistice, de modalităţile de transmitere a semnificaţiilor obiectelor de patrimoniu, a mesajului unui program cultural sau educaţional prin intermediul filmelor documentare etc. Vor fi prezentate experienţe concrete, programe educaţionale care folosesc imaginea şi va fi evidenţiat modul în care au reacţionat participanţii la astfel de programe. Printre subiectele abordate în cadrul workshopului menţionăm: „ASTRAFilm şi ASTRAFilm Junior – valorificarea patrimoniului prin intermediul filmului documentar”,  „Cum citim realitatea prin intermediul fotografiei”, „Patrimoniul în fotografiile copiilor” şi „Copiii în fotografii de epocă – proiect de valorificare a arhivei fotografice a Muzeului ASTRA”. Vor participa specialişti în domeniul filmului documentar şi al fotografiei precum directorul ASTRA Film, domnul Dumitru Budrala, artistul fotograf Louis Guermond sau coordonatoarea unui program educaţional pe tema fotografiei, Mihaela Cărbunaru. Comunicarea legată de utilizarea arhivei foto a Muzeului ASTRA va fi susţinută de Delia Voina.

Nu vor lipsi nici atelierele practice, ai căror cursanţi vor fi, de această dată, chiar participanţii la sesiune. Aceştia vor avea, de exemplu, prilejul să se familiarizeze cu tehnica olăritului, în cadrul unui atelier coordonat de olarul Gheorghe Ţambrea din Horezu.

Lucrările sesiunii se vor desfăşura în sala de conferinţe a Vilei Diana, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, comunicările urmând să fie publicate într-un volum colectiv.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508