spot_img

Grupul Vector, Dan Lungu şi Ion Grigorescu, invitaţi la “Frieze Art Fair” din UK

În perioada 13-17 octombrie 2010, Grupul Vector, Dan Lungu şi Ion Grigorescu sunt invitaţi la Frieze Art Fair” din Londra, participarea acestora fiind organizată de Institutul Cultural Român din Londra. Frieze Art Fair este cea mai mare manifestare anuală de artă contemporană din Marea Britanie, ce se desfăşoară în Regent’s Park, cu participarea a peste 170 dintre cele mai bune galerii de artă din lume. Târgul atrage un număr foarte mare de vizitatori şi include expoziţii, dezbateri şi programe educative coordonate de artişti şi critici de prestigiu.

Invitată în programul “Frieze Projects”, Asociaţia Vector este prezentă cu două propuneri: proiectul „Critical Point / Punct Critic” şi publicaţia „Vector – critical research in context / Vector – cercetare critică în context”, realizate special pentru acest eveniment. “Frieze Projects” este curatoriat în 2010 de Sarah McCrory şi include nouă proiecte internaţionale şi premiul Cartier Award.

În cadrul proiectului „Punct critic”, artiştii Matei Bejenaru (Iaşi), Florin Bobu (Iaşi/Tecuci), Antonia Hirsch (Berlin/Vancouver), împreună cu scriitorul Dan Lungu (Iaşi), vor media – prin intermediul propriilor producţii artistice – prezenţa unei instituţii. În ciuda dislocării temporare din Iaşi, locul în care organizează de peste 10 ani Bienala de Artă Contemporană Periferic, Asociaţia Vector va încerca să activeze într-o situaţie intuită, în virtutea unei aşa-zise normalităţi a funcţionării.

„Punct critic” include: filmul „Battling Inertia” (2010) de Matei Bejenaru, lucrarea video „Rock Bottom” (2009) de Florin Bobu, filmul pe 16mm „Komma (after Dalton Trumbo’s Jonny Got His Gun)” (2009) de Antonia Hirsch şi textul de ficţiune „But that’s another story / Asta e altă poveste” (2010) de Dan Lungu. Manifestarea este curatoriată de Livia Pancu.

Publicaţia „Vector – cercetare critică în context”,  editată de Cătălin Gheorghe şi Livia Pancu, prezintă contribuţiile unor artişti ce au colaborat cu Asociaţia Vector de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, fie în cadrul Bienalei Periferic, fie ca invitaţi ai programului Galeriei Vector. Publicaţia este realizată cu sprijinul programului ICR Publishing Romania şi al Fundaţiei Frieze.

Ion Grigorescu prezintă în premieră expoziţia de pictură “Me and the Truth”, cu lucrări de mari dimensiuni, în cadrul secţiunii Frame, dedicată expoziţiilor individuale. Picturile au fost realizate în perioada 1970-1980, nefiind expuse însă din cauza cenzurii comuniste. Artistul este reprezentat de Galeria Andreiana Mihail din Bucureşti.

Ion Grigorescu (n.1945) este un nume de referinţă al artei contemporane româneşti, cu numeroase expoziţii în ţară, şi în muzee şi galerii internaţionale. Creaţia sa cuprinde pictură, desen, fotografie, performance şi artă video. Ion Grigorescu a publicat texte teoretice, pagini de jurnal şi studii de istoria fotografiei, dar arta sa a devenit cunoscută numai odată cu marile expoziţii dedicate Europei de Est, după 1990.  Artistul abordează teme precum corpul uman, peisajul urban şi mai ales omniprezenţa politicului.

Galeria Andreiana Mihail din Bucureşti este una dintre galeriile româneşti emergente de artă contemporană, cu un profil distinct conturat prin calitatea programului expoziţional şi a portofoliului de artişti pe care îi reprezintă: Ion Grigorescu, Alexandra Croitoru, Ciprian Mureşan, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Răzvan Botiş.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508