spot_img

Dezbatere: “Multiculturalitate vs Interculturalitate în România şi în Europa de Sud-Est”, la BCU Iaşi

În perioada 21-22 octombrie 2010, la BCU „Mihai Eminescu” Iaşi (Sala „Iulia Haşdeu”) va avea loc conferinţa interdisciplinară “Multiculturalitate vs Interculturalitate în România şi în Europa de Sud-Est”, organizată de Centrul Cultural Francez Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Al.I. Cuza”), Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală „Anthropoesis”.

Harta etno-culturală a Europei seamănă, la o primă vedere, cu un puzzle uriaş. În toate ţările europene trăiesc, în prezent, diverse populaţii care continuă să-şi construiască propria identitate, cu acceaşi determinare în prezent, ca şi în trecut.
Acest eveniment este realizat ca rezultat al nevoii de a reanaliza harta etno-culturală a României (ţară care are deja o scurtă istorie în cadrul Uniunii Europene) din punct de vedere regional.
În context european, România ocupă un loc special datorită numeroaselor sale minorităţi. Comparativ cu Franţa sau Germania (de exemplu), unde minorităţile tradiţionale şi-au putut păstra parţial propria identitate pe parcursul procesului de creare a statelor naţionale, minorităţile din România au reuşit să facă acest lucru mult mai bine..
Acest eveniment este realizat ca rezultat al nevoii de a reanaliza harta etno-culturală a României (ţară care are deja o scurtă istorie în cadrul Uniunii Europene) din punct de vedere regional.

În context european, România ocupă un loc special datorită numeroaselor sale minorităţi. Comparativ cu Franţa sau Germania (de exemplu), unde minorităţile tradiţionale şi-au putut păstra parţial propria identitate pe parcursul procesului de creare a statelor naţionale, minorităţile din România au reuşit să facă acest lucru mult mai bine.

Din perspective europene şi regionale (Europa de Sud-Est), aceste aspecte vor fi discutate din unghiuri specifice mai multor domenii de cercetare: terminologic, antropologic, social, economic, cultural şi politic, punându-se accentul pe sensurile lor complementare si dinamice.

Organizatorii doresc să deschidă acest eveniment unei participări cât mai largi, luând în calcul atât perspectiva europeană, cât şi pe cea regională. Conferinţa îşi propune crearea unei imagini cât mai exacte asupra situaţiei actuale a relaţiilor interculturale regionale, încercând să răspundă întrebărilor cum? şi de ce astfel?, în ceea ce priveşte producerea convivialităţii multiculturale în România şi Europa de Sud-Est.

Vor conferenţia în cadrul seminarului: István Horváth – preşedintele Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale; Ovidiu Ganţ – deputat al minorităţii germane în Parlamentul României; Leonard Busho – doctorand albanez al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi; Vintilă Mihăilescu – şef al Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi coordonator al programelor de master şi doctorat în antropologie culturală ale SNSPA; Ewa Nowicka-Rusek – şefa Departamentului de Antropologie socială din cadrul Institutului de Sociologie al Universităţii din Varşovia şi profesor în cadrul Academic School of Social Psychology (SWPS) din Varşovia; Ionuţ Piţurescu – coordonator al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Interculturală „Anthropoesis”; Anneli Ute Gabanyi – cercetător politic, a fost până nu demult analist principal asociat al Departamentului pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internaţionale şi de Securitate Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin; Vasile Ionescu – preşedintele Agenţiei pentru comunicare, mediere şi media „Romanothan” ; Gergő Pulay – doctorand în cadrul Departamentului de sociologie și antropologie socială – Universitatea Budapesta; Hary Kuller – etnolog şi reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România; Stelu Şerban – sociolog la Institutul de Studii Sud Est Europene, Bucureşti.

În cadrul seminarului vor mai avea loc:

Expoziţiile: „Fraţii Manakia şi imaginea Balcanilor” – Vernisaj: joi, 21 octombrie 2010, ora 18.30 la etajul I al BCU Iaşi, în faţa sălii „Iulia Haşdeu” şi „Culturi care îşi iau zborul. Fragmente de viaţă din Bancani – aromânii (armâni, rămâni, vlahi, ţinţari)” – Vernisaj: vineri, 22 octombrie 2010, ora 19.00 la parterul BCU Iaşi, în holul central.

Muzici şi dansuri interactive din diverse repertorii interculturale:

Recital al grupului „Feerics Biokolective” (Sfântu Gheorghe, Covasna, România) – instrumente rare si repertorii arhaice: Joi, 21 octombrie 2010, (21.00-22.30), Club RS (Str. Fătu nr. 2A – zona Râpa Galbenă).
Recital al grupului „Via Balkanica” – muzica aromânească şi balcanică: Vineri, 22 octombrie 2010, (21.00-22.30), Club RS (Str. Fătu nr. 2A – zona Râpa Galbenă)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508