spot_img

Casa de discuri Naxos lansează un CD al pianistului Matei Varga

Casa de discuri Naxos a lansat pe piaţa internaţională, ieri, 26 octombrie 2010, discul tânărului pianist român Matei Varga, conţinând lucrări pentru pian de George Enescu. Discul include “Sonata Op. 24 Nr. 1 în fa diez minor”, cu care Matei Varga a câştigat premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Enescu la Concursul Internaţional de Pian „George Enescu”.

„Discul reprezintă o contribuție extrem de importantă la promovarea cu succes a muzicii pentru pian a lui Enescu. Mi-a adus o profundă bucurie interpretarea extraordinară, sensibilă la cele mai mici detalii, puternică și impresionantă până la capăt. Interpretările pieselor de pe acest CD sunt extraordinar de poetice și sunt sigură că vor emoționa negreșit orice iubitor de muzică.”, a spus doamna Lory Wallfisch, Președinte al Societății “George Enescu” din SUA, o neobosită susținătoare a tinerelor talente din România.

Discul poate fi achiziționat din magazinele de specialitate din întreaga lume, urmând a fi foarte curând disponibil și în România.

În curând, tânărul pianist Matei Varga va susţine o serie de concerte la București.  Astfel, în data de 19 noiembrie 2010, el va interpreta “Concertul pentru pian în mi minor” de Chopin alături de Orchestra Națională Radio. Pe 23 noiembrie 2010, va susține un recital la două piane împreună cu pianistul sud-african Ben Schoeman la Ateneul Român, într-un eveniment prezentat de Institutul Cultural Român, cu un program care include piese de Schubert, Schumann, Lipatti, Rachmaninov și Ravel. Apoi, în 30 noiembrie 2010, Matei Varga va susține un nou recital la Sala Radio, celebrându-i pe Schumann și Chopin. În aceeași perioadă, va fi deopotrivă membru în juriul primei ediții a concursului „Dinu Lipatti” de la București.


Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut în prezent drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. A susținut concerte în săli importante din întreaga lume, între acestea numărîndu-se Carnegie Hall (New York), Auditorium du Louvre și Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Casals Hall (Tokyo), etc.

Între distincțiile primite de Matei Varga se află premiul al doilea la Concursul Internaţional “George Enescu”, premiul întâi la Concursul de Pian “Lory Wallfisch” (România), premiul al doilea la Concursul Young Concert Artists (New York) și la Concursul Internațional de Pian de la Porto, și premiul al treilea la Concursul “Maria Canals” (Barcelona), precum și Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award la ediția 2007 a International Keyboard Institute and Festival (New York). De asemenea, în calitate de finalist al Concursului Vendome Prize, a fost remarcat de Elisabeth Leonskaja, membră a juriului, care i-a acordat un premiu special. În urma primirii acestei distincții, Matei Varga a fost invitat să fie manager de proiect în cadrul ediției 2009 a Vendome Prize, calitate pe care o avea și la ediția din 2013.

Matei Varga a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 2004, unde a studiat cu Sandu Sandrin, Ana Pitiș și Ioana Minei. Apoi și-a continuat studiile la Mannes College (New York), obținând o diplomă de Master of Music (2006), precum și Artist Diploma (2008), sub îndrumarea Pavlinei Dokovska. În prezent este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.

Pentru mai multe detalii vizitați www.mateivarga.com.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508