spot_img

“Dilemele convieţuirii: Evreii din Bucovina (1774-1939)” de dr. Daniel Hrenciuc

Vineri, 8 octombrie 2010, ora 17:00, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei “I. G. Sbiera” din Suceava are loc lansarea volumului semnat de dr. Daniel Hrenciuc, “Dilemele convieţuirii: Evreii din Bucovina (1774-1939)”, Editura TipoMoldova. Volumul va fi prezentat de dr. Florin Pintescu. Evenimentul are loc în cadrul Simpozionului “O cultură a supravieţurii”, prilejuit de Ziua comemorării victimelor Holocaustului din România (9 octombrie 2010).

„Evoluţia istorică a evreilor în spaţiul bucovinean a cunoscut momente extrem de complexe şi de controversate de la aşezarea acestora în diferite localităţi ale Bucovinei istorice (urbane sau rurale) şi afirmarea lor drept o comunitate puternică şi influentă, până la momentele delicate ulterioare unirii Ducatului Bucovina cu Regatul Român şi implicit, într-o directă relaţie cu evoluţiile înregistrate pe plan european în ceea ce priveşte fenomenele de mare unicitate şi tragism specifice Holocaustului. Forţa şi contribuţia comunităţilor evreilor bucovineni – în majoritate askenarzi, adică proveniţi din Galiţia şi Imperiul Rus – la cultura şi spiritualitatea Bucovinei – dincolo de reperele economice, comerţ şi finanţe bănci – au fost de-a dreptul impresionante, dovadă fiind personalităţile afirmate în spaţiul bucovinean în frunte cu Paul Celan (Paul Antschel): Moses Barasch, Jacob Eisenscher, Arthur Kolnik, Şlomo Lerner, Iţic Manger, Eliezer Steinbarg, Moses Rosenkrantz, Eric Singer, Rose Ausländer, Victor Wittner, Isac Schneyer, Clara Bloom, Alfred Kitner, Immanuel Weissglass, Alfred Gong, Alfred Margul Sperber. Perioada dintre cele două războaie mondiale – interbelică după cum o numim într-un limbaj specific – reprezintă un capitol complex şi sensibil, îndelung studiat şi analizat, dar încă insuficient de bine cunoscut, în principal datorită dificultăţilor accesului la sursele primare în perioada comunistă – acum la vedere, în primul rând, Arhivele Statului din Regiunea Cernăuţi, Ucraina, precum şi arhivele româneşti din perioada regimului totalitar de extremă stângă – anumite aspecte fiind ocultate de către istoricii români (formaţi în perioada comunistă), exagerate sau denaturate în anumite lucrări şi sinteze publicate în spaţiul ştiinţific occidental. Intervalul temporar interbelic – scurt, însă extrem de dens în evenimente determinante pentru destinul umanităţii – a prilejuit, în cazul minorităţilor naţionale din Bucovina istorică, a evreilor mai ales în cazul de faţă, un simbol al alterităţii, o dezbatere ideologică, politică, spirituală, comportamentală şi conceptuală extrem de profundă. Integrarea Bucovinei istorice în tiparele Regatului Român a reprezentat marea provocare pentru autorităţile române, interesate în impunerea rapidă a etnocentrismului în pofida profilului pluriconfesional, central-european al acestei provincii”., a scris autorul pe coperta a patra a volumului.

“Simpozionul “O cultură a supravieţurii”, adaugă politicilor culturale românești o dimensiune clasică a societății deschise. Programele destinate culturii dialogului și societății deschise au    dezvoltat în ultimii ani relații puternice și temeinice dintre Consiliul Județean Suceava, Bucovina și Biblioteca Bucovinei pe de o parte și, la celălalt capăt, instituții sau oameni de cultură din România, Europa, Israel, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.

Peste tot în lume, Bucovina are fii risipiți, prieteni și colaboratori. Cultura împărtășită în Cetate, diversitatea culturală, toleranța și dialogul permanent întrețin atmosfera deacasă pentru orice cetățean al lumii. Prin aceste valori, România avansează pe drumul consolidării democrației, al modernizării statului de drept și al prestigiului meritat în UE și în NATO.”, a scris Angela Furtună, coordonatoarea Simpozionului.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Spuneti-mi, va rog, cum as putea intra in posesia cartilor publicate de d-l dr. Hrenciuc Daniel?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508