spot_img

„Concreţii” în regia lui Alex Mihăescu şi „Călătoria lui Gruber” de Radu Gabrea, pe scena americană

În perioada 14-18 iulie 2010, la Performance Space 122 (PS122) New York, în cadrul undergroundzero festival”, a avut loc spectacolul „Concreţii”, după Vladimir Sorokin (producţie a Teatrului Luni de la Green Hours, regia Alex Mihăescu). Prezenţa spectacolului la New York a fost susţinută prin programul Cantemir al Institutului Cultural Român.

Pentru mai multe informaţii despre „undergroundzero festival”, vizitaţi website-ul ICRNY http://www.icrny.org/s270-2010-The_Concretes_at_undergroundzero___PS122.html.

Comentată atât de “Time Out New York”, cât şi de „NYTheatre.com Review” şi „America Oggi”, piesa „Concreţii”, după Vladimir Sorokin (producţie a Teatrului Luni de la Green Hours, regia Alex Mihăescu), s-a bucurat la undergroundzero festival din New York de prezenţa unui public pe cât de surprins, şi uneori agresat de mesajul violent anticonsumerist al piesei, pe atât de dispus să participe la lectura în cheie conceptuală propusă de Alex Mihăescu. Cronicarul de la „NYTheatre.com Review” a scris: „o trupă talentată şi dedicată, alcătuită din Katia Pascariu, Monica Săndulescu şi Marius Damian, sub direcţia lui Alexandru Mihăescu, se aruncă trup şi suflet în această felie  de literatură. Jocul actorilor este sălbatic şi fizic – atât de mult,  încât aproape am regretat că piesa este de fapt un text literar (…) Cu toate că ar fi de semnalat critici în privinţa scriptului şi a regiei, conţinutul de idei al spectacolului merită pe deplin o şansă de la spectator.”

„Time Out New York” observă „intensitatea admirabilă, inteligentă şi jucăuşă” pe care o realizează video designul lui Cinty, iar Mario Fratti (America Oggi) îşi încheie comentariul astfel: „Trei actori plini de îndrăzneală, bine conduşi de regizor, transmit obsedanta realitate a unei lumi prin excelenţă consumeriste, materiale, posesive, <concrete>, care aruncă poezia şi spiritualitatea existenţei umane în derizoriu. Totuşi, performanţa actorilor şi a regizorului în a ne face conştienţi de acest lucru ne dă speranţă.”

Aflat la New York pentru a treia oară în ultimii patru ani, Teatrul Luni de la Green Hours nu-şi dezminte reputaţia nonconformistă, trezind interesul presei specializate.

„Călătoria lui Gruber” la San Francisco Jewish Film Festival

Duminică, 25 iulie 2010, în cadrul San Francisco Jewish Film Festival, la Castro Theatre din San Francisco şi în 1 august 2010, la Roda Theatre din Berkeley, un alt spectacol românesc va fi prezent pe scena teatrală americană, Călătoria lui Gruber” de Radu Gabrea.

După premiera americană în cadrul Festivalului de Film Românesc din New York în decembrie 2008, „Călătoria lui Gruber”, de Radu Gabrea, reconfirmă o receptare entuziastă în SUA. Cariera acestui film continuă în iulie în cadrul San Francisco Jewish Film Festival, primul şi cel mai mare festival de gen din lume. Cele două proiecţii ale filmului vor fi urmate de o discuţie cu regizorul Radu Gabrea şi producătorul Victoria Cociaş, a căror participare la festival este sprijinită de ICR New York.

Deja în avanpremieră, Mick LaSalle a scris în “San Francisco Chronicle” în data de 18 iulie 2010: „Acesta este un film excepţional din România, tratând subiectul Holocaustului într-un mod neaşteptat şi convingător.” Alături de celelalte filme ale lui Radu Gabrea care au adus în atenţia internaţională tematici originale din istoria României, „Călătoria lui Gruber” demonstrează în ce măsură traducerea artistică a unor subiecte cu mare încărcătură emoţională determină întreţinerea unui interes viu pentru cultura română într-un context internaţional. Cea mai recentă producţie a lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, a avut o remarcată premieră în Romania la TIFF anul acesta în luna iunie, în prezenţa distribuţiei şi a regizorului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508