spot_img

Madeleine Thien şi Jean d’Ormesson, câştigătorii Premiilor Festivalului Internaţional „Zile şi nopţi de literatură”

Pe 6 iunie 2010, scriitoarea canadiană Madeleine Thien, autoarea mult apreciatului roman de debut “Certitudine”, apărut la Humanitas Fiction în 2009, a fost recompensată cu Premiul Festivalului Internaţional „Zile şi nopţi de literatură”- Premiul pentru un tânăr scriitor- ce se desfăşoară zilele acestea la Neptun. Premiul a fost în valoare de 5000 de Euro. Marele Premiu “Ovidius”, în valoare de 10.000 de Euro, i-a revenit nuvelistului, eseistului, filosofului şi jurnalistului Jean d’Ormesson. La acest eveniment, ajuns la a noua ediţie, participă peste 70 de scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară din 20 de ţări. Festivalul se încheie miercuri, 9 iunie 2010.

Madeleine Thien s-a născut în 1974 la Vancouver, părinţii ei fiind imigranţi de origine malaezo-chineză. Începe să scrie din adolescenţă şi debutează în 2001 cu volumul de povestiri “Simple recipes”, care se numără printre cărţile finaliste la Commonwealth Writers’Prize for Best First Book. Primeşte în Canada patru premii literare importante: Canadian Authors’ Association Award, City of Vancouver Book Award, VanCity Book Prize şi Ethel Wilson Fiction Prize. În 2002, publică volumul de povestiri pentru copii “The Chinese Violin”. Câştigă notorietatea internaţională cu romanul “Certitudine” (2006), finalist la Premiul Kiriyama şi laureat al First Novel Award acordat de Amazon.ca. “Certitudine” a ajuns în Canada la fel de popular ca “Pacientul englez” şi este tradus în peste cincisprezece limbi. În prezent, Madeleine Thien lucrează la un nou roman, “Dogs at the Perimeter”.

Despre Madeleine Thien se scria în cotidianul  “New York Times Book Review”  că condeiul ei “este de o graţie şi o eleganţă remarcabile”. Autoarea declara într-un interviu: „Ce m-a determinat să devin scriitoare, cred, a fost faptul că m-am îndrăgostit de ceea ce se întâmplă atunci când citim. Sentimentul acela că exişti în mai multe lumi simultan, într-a noastră, cea familiară, şi în lumea povestirii”.

Cu prilejul primei sale vizite în România, Madeleine Thien va fi prezentă la lansarea romanului “Certitudine” vineri, 11 iunie 2010, ora 18.00, în cadrul Bookfest 2010. La acest eveniment vor participa: Excelenţa Sa Philippe Beaulne, Ambasadorul Canadei la Bucureşti, Marina Constantinescu, Mihaela Spineanu-Frank, redactor-şef adjunct al revistei ELLE, Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

Scriitoarea este, de asemenea, invitată joi, 10 iunie 2010, ora 18.30, la întâlnirea cu cititoarele revistei ELLE ce va avea loc în Showroom-ul Natuzzi – Class Living (Bulevardul Unirii nr. 45, Bucureşti).

În cadrul Festivalului „Zile şi nopţi de literatură”, Marele Premiu “Ovidius” i-a revenit nuvelistului, eseistului, filosofului, jurnalistului şi academicianului Jean d’Ormesson. Jean d’Ormesson este una dintre personalităţile reprezentative ale Franţei umaniste. Jean d’Ormesson se alătură unor importanţi scriitori contemporani cărora Uniunea Scriitorilor din România le-a conferit, la precedentele ediţii, premiul „Ovidius”: Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Andrei Codrescu, Evgheni Evtusenko, Orhan Pamuk şi Peter Esterhazy.

Absolvent al École Normale Supérieure, Jean d’Ormesson a condus cotidianul Le Figaro înainte de a fi scriitorul şi eseistul încoronat membru al Academiei Franceze în 1973. Aşa cum sublinia în Laudatio criticul literar Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, „Jean d’Ormesson face parte din categoria acelor Maitres à penser de care viaţa culturală a unei ţări a avut totdeauna nevoie ca de aer şi are şi astăzi, chiar dacă nu mai ştie.”

Organizatorii festivalului sunt: Uniunea Scriitorilor din România, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria Municipiului Mangalia, Institutul Cultural Român şi Institutul Polonez, alături de Primăria sectorului 2 Bucureşti.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. O alegere perfecta. Scriitorul preferat al lui Sarko si un stalp al centrului dreapta care in zilele bune era acuzat ca sustine razboiul din Vietnam, iar in vreme de criza doar ca se amuza sa se plimbe la pelerinaje religioase si sa pledeze pentru avort in acelasi timp.
    Probabil ca asta e definitoriu pt termenul „Maitres a penser” in interpretare romaneasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508