spot_img

Statul va cheltui bani suplimentari ca să verifice contribuabilii care au completat 230 pretipărit

AgenţiadeCarte.ro a primit la redacţie Scrisoarea deschisă semnată de mai multe Fundaţii şi Federaţii non guvernamentale, adresată Prim-Ministrului României, Emil Boc şi Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, domnul Sorin Blejnar. AgenţiadeCarte.ro, un proiect de utilitate publică iniţiat de Asociaţia EURO CULTURART, sprijină această Scrisoare deschisă adresată forurilor mai sus menţionate.

–  Scrisoare deschisă –

Domnului Emil Boc

Prim – Ministrul României

Domnului Sorin Blejnar

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

“În contextul unui parteneriat între societatea civilă şi stat pentru crearea prevederii 2%, semnatarii acestei scrisori îşi exprimă public dezamăgirea şi trag un semnal de alarmă cu privire la modul netransparent, incoerent şi neunitar al aplicării Mecanismului 2% prin care un contribuabil poate direcţiona acest procent din impozitul pe venitul obţinut în anul anterior, aşa cum este el prevăzut de articolul 57 din Codul Fiscal.

Cu stupoare am aflat în data de 17 mai 2010, că există circulare şi practici care afectează bunul mers al aplicării acestei prevederi legale. Acestea se referă în principal la următoarele două situaţii:

  1. formularele 230 în care denumirea şi contul organizaţiilor neguvernamentale sunt scrise folosind un computer sau o maşină de scris, fără a fi scrise de mână (din surse interne ANAF am aflat că ulterior contribuabili care au completat astfel de formulare vor fi contactaţi, adică vor fi cheltuiţi bani suplimentari, ca să se verifice veridicitatea datelor, deşi au datele de identificare personală şi semnătura) – faţă de această situaţie s-au semnalat refuzuri ale reprezentanţilor Administraţiilor Finanţelor Publice de a primi spre înregistrare asemenea formulare,
  1. modalitatea de depunere a formularelor prin care un contribuabil îşi exercită dreptul de a direcţiona cei 2% din impozitul său datorat, existând situaţii în care reprezentanţii Administraţiilor Finanţelor Publice au invocat necesitatea prezenţei contribuabilului la ghişeu, efectuând o gravă confuzie între ceea ce desemnează depunerea „directă” – aşa cum este prevăzută de lege şi depunerea personală.

În ambele situaţii, refuzul de a primi asemenea formulare demonstrează o substituire a celor obligaţi să aplice legea într-o calitate care nu le aparţine, aceea de legiuitori, adăugând practic interpretări proprii şi depăşind cadrul de aplicare a prevederii relevante din Codul Fiscal şi actele normative subsecvente.

Prin Mecanismul 2% s-a constituit deja o bună practică prin care cetăţeanul contribuie în modul cel mai direct la deciziile de alocare şi cheltuire a sumelor provenind din  taxele sale, nefiind doar un mecanism de sprijinire financiară, ci cea mai eficientă modalitate de responsabilizare a cetăţeanului faţă de problemele comunităţii din care face parte.

Vă reamintim că prevederea 2% s-a născut în urma unui proiect comun al societăţii civile şi mediului politic în anul 2003. Acest mecanism de sprijinire a societăţii civile se reîntâlneşte în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, acolo unde organizaţiile neguvernamentale substituie o intervenţie a statului în sprijinirea nevoilor diverşilor beneficiari – situaţie care se aplică şi în cazul României.

Facem apel la respectarea literei şi spiritului Mecanismului 2% aşa cum este el prevăzut în Codul Fiscal şi înlăturarea imediată a tipului de practici menţionate mai sus printr-un mesaj public în acest sens din partea instituţiilor abilitate, precum şi prin orice alte mecanisme de comunicare inter-instituţională în cadrul ANAF şi a instituţiilor din subordinea sa.

În egală măsură, respingem orice demers prin care este afectată transparentizarea acestui proces de primire şi procesare a formularelor 230 prin emiterea de circulare interne care nu sunt comunicate în mod public şi la timp, şi solicităm stabilirea unui sistem unitar, clar, coerent şi cunoscut tuturor contribuabililor care doresc să îşi exercite acest drept legitim.”

Cu stimă,

Magdalena Stoian

Director executiv

Federaţia Forumul Donatorilor din România

Ionuţ Sibian

Director Executiv

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Gabriela Alexandrescu

Preşedinte executiv

Salvaţi Copiii România

László Potozky

Director executiv

Fundaţia pentru Parteneriat

Cristina Horia

Director executiv

Fundaţia Sensiblu

Lorena Stoica

Director executiv

Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice

Ruxandra Sasu

Director executiv

Fundaţia PACT

Cristian Ispas

Director general

Fundaţia Motivation România

Tiberiu Fechete

Fundaţia pentru SMURD

Luminiţa Tănăsie

Director de Program

WWF Dunăre-Carpaţi România

Corina Pintea
Director executiv
Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat

Doina Crângaşu

Director

Confederaţia Caritas România

Irina Drăgoi

Preşedintă
Asociaţia Sfântul Stelian
Dana Pirtoc
Director executiv
Asociaţia pentru Relaţii Comunitare

Andreea Sorescu
Preşedinte
Asociaţia Învingem Autismul

Alexandru Popa

Preşedintele

Asociaţiei Inima Copiilor.

Dan Mircea Cipariu

Preşedinte

Asociaţia EURO CULTURART

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508