spot_img

Cronica unui weekend la Palat, 22-23 mai 2010

Cristina Poterăşoiu, Directorul Executiv al Asociaţiei Editorilor din România, ne-a trimis la redacţia AgenţiadeCarte.ro un nou reportaj al celei de a II-a ediţii a Târgului de carte “Aer de carte…la Palat”, desfăşurat în weekendul 22-23 mai 2010.

“Am mai petrecut un weekend la Palat. Împreună cu cel de săptămâna trecută, constituie prima ediţie a târgului de carte ”AER de carte… la Palat”, organizat de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Asociaţia Editorilor din România.

De data asta, soarele a vizitat târgul de carte doar ’pe alocuri’. În rest, putem spune că manifestarea noastră s-a aflat ‘sub semnul ploii’. Muzeul Naţional Cotroceni a fost din nou o gazdă impecabilă, primind standurile editurilor: Humanitas, Rao, Curtea Veche Publishing, Ad Libri, Monitorul Oficial, Vremea, Paralela 45, Universitatea din Bucureşti, Corint, Niculescu, Art, Librăriile Humanitas, Vivaldi, Vinea în holul care duce spre „Trapeză”.

Ansamblul arhitectonic Cotroceni respiră istorie românească. Mai mult de 3 secole… Construcţia palatului a început în timpul lui Şerban Cantacuzino, domn al Ţării Româneşti în perioada 1678 – 1688. De atunci se păstrează şi „Trapeza” – sala de mese, construită în stilul autohton al acelor vremuri.

În „Trapeză” s-a desfăşurat dezbaterea „Neamul românesc în vârtejul istoriei” (22 mai). De cum ne-am aşezat la ‘masa rotundă’ a discuţiilor, ploaia s-a dezlăţuit cu o asemenea putere încât ne-a obligat, aproape, la tăcere. Zăgazurile cerului se rupseseră, iar tunetele ne îndemnau să luăm aminte la istoria învolburată a neamului nostru românesc.

Organizatorii au fost onoraţi de prezenţa invitaţilor care au susţinut dezbaterea: distinşii domni profesori: Alex Mihai Stoenescu, Mihail Zahariade şi Adrian Majuru. Moderator ad-hoc, autoarea acestor rânduri îşi cere scuze pentru eventualele stângăcii datorate emoţiei copleşitoare de a-i avea parteneri de dialog.

Domnul profesor Alex Mihai Stoenescu a dezvăluit auditoriului că pregăteşte publicarea unui Tratat de istoriografie; de-a lungul cercetărilor sale, a parcurs manuscrise rare precum cel al „Iliadei” – capodopera homeriană, cel al „Principelui” lui Niccolò Machiavelli şi foarte multe altele, descoperind diferenţe între consemnările acestora şi forma în care circulă faptele de istorie în popor – vulgata istorică. Domnul Stoenescu a prezentat informaţii extrem de interesante cu privire la contextul istorico-politic internaţional actual.

La întrebarea moderatorului: Este adevărat ca istoria se repetă, aşa cum se spune, implacabil, în datele ei esenţiale? domnul Mihail Zahariade, Director al Centrului de Tracologie, a răspuns afirmativ, analizând comparativ experienţa contemporană a formării Uniunii Europene cu ceea ce a realizat, în antichitate, Imperiul Roman. O analiză profundă, urmărită cu atenţie de toţi cei prezenţi.

Referindu-se la titlul temei, domnul profesor Adrian Majuru, a pornit – aparent de la un joc de cuvinte „vârtejul istoriei –vortexul istoriei” o discuţie plină de semnificaţii: vortexul atrage totul in centrul său cauzând o prăbuşire gravitaţională similară imploziei. Domnul Majuru ne-a atenţionat că „istoria însăşi oferă şi instrumentele de «fabricare» a istoriei”, invitând totodata auditoriul să adreseze întrebări care, de altfel, nu au întârziat să apară.

Ce am reţinut? Că atunci „când te raportezi la istoria patriei tale, ai cu ce să te identifici” (cum spunea Părintele Iustin Pârvu), că falsele valori trasate drept norme ale ‘normalului’ se autodizolvă numai într-un mediu educaţional serios în care tradiţia susţine modernul, iar acesta, la rândul său, îşi extrage seva din realizările iluştrilor înaintaşi.

Ce regret avem? Că, deşi invitate, au lipsit de la o excepţională lecţie de istorie liceele bucureştene. Am fi dorit să-i avem printre noi, la dezbatere, şi pe studenţii Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Sperăm că vor veni la alte manifestări de gen, organizate, poate, chiar în cadrul Salonului de Carte Bookfest 2010. Altfel, pe cine să întrebăm dacă, la nivelul fiecărui român, responsabilizarea faţă de propria ţară (şi de istoria Ei) mai există sau a căzut în desuetitudine?…

Mulţumiri gazdei noastre, Muzeul Naţional Cotroceni.”

Cristina Poterăşoiu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508