spot_img

Congres tânăr în slujba servirii culturii

Asociaţia de studenţi la relaţii publice şi comunicare “PRIME România” organizează în perioada 22-24 aprilie 2010, ediţia a VII-a a Congresului Naţional al Studenţilor la Comunicare, ce va avea ca titlu „PR cultural: ediţie revizuită şi comentată”. Structura evenimentului cuprinde două etape: cea dintâi este alcătuită din două zile de conferinţe şi studii de caz, desfăşurate la Muzeul Naţional Cotroceni.  Evenimentul se încheie cu o zi dedicată workshop-urilor, ce vor fi susţinute la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti.

Fiecare conferinţă tratează câte un aspect individual, de actualitate, al PR-ului cultural, urmărind atât clarificarea  unei serii de noţiuni teoretice, cât şi analizarea implicaţiilor practice ale acestora. Studiile de caz vor permite studenţilor prezenţi aprofundarea cunoştinţelor acumulate, prin intermediul unor exemple concrete de practică profesională. Au fost alese în acest scop două campanii de comunicare duse pentru promovarea unor produse culturale. Astfel, acţiunea iniţiată şi condusă de Muzeul Naţional Cotroceni pentru pictorul Cătălin Ionuţ Florea va alcătui studiul de caz din data de 22 aprilie 2010. Cea de-a doua zi a congresului va fi încheiată de organizatorii festivalului de la Gărâna, ce vor vorbi, în cadrul celui de-al doilea studiu de caz al evenimentului, despre ce înseamnă organizarea unuia dintre cele mai de succes festivaluri din ţară. Nu în ultimul rând, workshop-urile, organizate de 7 agenţii, printre care Griffon & Swans, Rusu + Borţun Brand Growers sau Cameleon PR & Events, vor viza punerea în aplicare a cunoştinţelor dobândite în cadrul dezbaterilor.  “CNSC a fost dintotdeauna un eveniment important pentru studenţii din întreaga ţară. Supunând mereu atenţiei teme actuale, congresul aduce laolaltă specialişti ai domeniului comunicării, iar provocările lansate de studenţi nasc întotdeauna dezbateri interesante. Mai mult, ziua finală, destinată workshop-urilor, dă tuturor participanţilor ocazia de a interacţiona cu profesionişti şi de a demonstra abilităţi practice de comunicare’’, declară organizatorii acestei ediţii.

Prima zi a congresului se deschide cu o conferinţă introductivă: „PR-ul cultural: Prefaţă”. Invitaţi precum Andrei Găitanaru de la Ministerul Culturii, Dumitru Borţun, membru fondator ARRP (Asociaţia Română a Profesioniştilor în Relaţii Publice) etc, alături de moderatorul Răduţ Bîlbîe, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, vor evidenţia caracteristicile acestei ramuri a relaţiilor publice, plasând un accent deosebit asupra modului în care ea este practicată în ţara noastră; nu în ultimul rând, ei vor aduce în discuţie rolul evenimentelor culturale (festivaluri, expoziţii) în afirmarea identităţii naţionale.

Cea de-a doua conferinţă, „Ambasadori culturali dincolo de graniţe”, deplasează centrul de interes al dezbaterilor către aria comunicării internaţionale. Participanţii la congres vor afla mai multe despre modul în care cultura, purtător al tradiţiilor şi al viziunii despre lume, poate acţiona ca liant între naţiuni şi poate ajuta la înţelegerea mai bună a Celuilalt.  Prima conferinţă din cea de-a doua zi a congresului îi va provoca pe studenţi să arunce „O privire critică asupra mecenatului corporatist”. În spatele titlului ce face referire la o practică născută în Antichitate stă o tendinţă extrem de actuală, constând în frecvenţa tot mai mare a parteneriatelor dintre corporaţii şi instituţii culturale. În cadrul conferinţei, invitaţii vor încerca să descopere premisele şi condiţiile de funcţionare ale acestor asocieri, luând în calcul, totodată, problemele de ordin etic care pot însoţi alăturarea dintre cultură şi mediul de afaceri.

Ultima conferinţă a evenimentului aduce în prim-plan o întrebare care, în diverse formulări, este adresată tot mai frecvent: „Serviţi cultura? Un meniu scris de PR şi marketing”. Care este relaţia dintre termenii binomului PR-marketing? Până în ce punct se întrepătrund cele două domenii? Asistăm, în prezent, la un proces de comercializare a culturii? Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care  invitaţii doresc să le abordeze în această a patra conferinţă din cadrul CNSC 2010.  „Conceptul congresului din acest an a pornit de la constatarea faptului că, într-o eră a vitezei, peisajul cultural se află şi el în continuă schimbare; în acest proces, PR-ul a devenit unul dintre actorii principali. Este important să înţelegem ce modificări de perspectivă derivă din această nouă situaţie, ce oportunităţi deschide ea şi ce dificultăţi pot apărea”, încheie organizatorii evenimentului.

Mai multe detalii despre congresul de anul acesta se regăsesc pe site-ul oficial al evenimentului, www.cnscpeweb.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508