spot_img

Congres internaţional la Veneţia despre “Biblia în limba română”

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Centrul de Studii Biblico-Filologice “Monumenta linguae Dacoromanorum” al Universităţii “ Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, organizează, în perioada 22 – 23 aprilie  2010, congresul internaţional cu tema „Tradiţia biblică românească în context european”.

Beneficiind de susţinerea Institutului Cultural Român de la Bucureşti şi de sprijin logistic din partea Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Veneţia, evenimentul se înscrie în seria manifestărilor prin care Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia marchează 80 de ani de la înfiinţarea sa de către  istoricul Nicolae Iorga. Comunicările, dezbaterile şi manifestările protocolare vor fi găzduite de Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti şi de sala de conferinţe „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Pornind de la constatarea că, pe plan internaţional, tradiţia biblică românească este puţin cunoscută şi valorificată – fapt indicat de spaţiul foarte restrâns acordat acestui subiect în studiile biblice, filologico-biblice, istorice şi în marile enciclopedii de specialitate –, precum şi în perspectiva promovării interesului pentru studierea tradiţiei biblice româneşti pe plan ştiinţific internaţional, congresul va aduce în prim plan aspecte importante şi puţin cunoscute ale acestui domeniu de cercetare.

Astfel, în cadrul celor patru secţiuni ale congresului (“Repere istorice ale tradiţiei biblice româneşti”, “Probleme de traducere. Confruntarea principalelor traduceri între ele şi cu originalele”, “Tradiţia biblică românească. Preocupări actuale” şi “Locul tradiţiei biblice româneşti în spaţiul european”) vor fi dezbătute atât aspecte privind istoria traducerii textului sacru în cultura românească raportat şi la contextul cultural european în care s-a desfăşurat acest proces, precum şi probleme specifice, textuale, privind traducerea Bibliei în limba română.

În acest scop, congresul va reuni specialişti în domeniul filologiei, istoriei şi teologiei biblice, majoritatea fiind implicaţi în proiecte de anvengură privind editarea şi studiul filologic al textelor biblice: Eugen Munteanu (Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, directorul Institutului de Filologie Română “A. Philippide” al Academiei Române din Iaşi), Cesare Alzati (Università Cattolica del Sacro Cuore, Milano), Maria Gorea (Collège de France, Paris), Ivan Dimitrov (Universitatea „St. Kliment Ochridski”, Sofia), Dan Râpă-Buicliu (Muzeul Judeţean de Istorie din Galaţi), Mihail Neamţu (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), Wim François (Katholieke Universiteit, Leuven), Pr. Ştefan Iloaie (Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj), Pr. Şerban Tarciziu (Institutul teologic Romano-Catolic, Bucureşti), Ştefan Colceriu (New Europe College, Bucureşti), Ana-Maria Gînsac (IRCCU Veneţia, Universitea „ Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi), Andreea Ştefan (Accademia di Romania in Roma).

Totodată, vor fi invitaţi să ia parte la lucrările congresului cercetători în domeniul studiilor biblice de la: Patriarhia Veneţiei , Istituto Teologico „S. Antonio Dottore” din Padova, Istituto di Studi Ecumenici „S. Bernardino” din Veneţia.

De asemenea, în scopul cunoaşterii preocupărilor în domeniul studiului filologico-biblic din România şi al stabilirii unor noi direcţii pentru cercetarea domeniului în viitor, congresul va prilejui prezentarea proiectelor de anvergură privind fie editarea textelor vechi româneşti ale Bibliei (proiectul “Monumenta linguae Dacoromanorum” de editare filologică şi critică a Bibliei de la 1688 şi a manuscriselor paralele 45 şi 4389), fie noile traduceri în limba română (proiectul NEC – Septuaginta în limba română).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508